Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις
- 12/12/2016, 13:58
- SHARE
Εργασιακό, νέα μέτρα ακόμα και ισοδύναμα για τον μειωμένο ΦΠΑ στο τραπέζι.
Στην Αθήνα επιστρέφουν τελικά οι θεσμοί σήμερα και οι συναντήσεις σε επίπεδο επικεφαλής αναμένεται να αρχίσουν από αύριο, αναφέρουν πηγές της Κομισιόν.
«Αύριο θα ξεκινήσει η δουλειά προς την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ( staff level agreement), ως μέρος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ανίκα Μπράιτχαρτ.
Η πρώτη προσέγγιση είναι τουλάχιστον να υπάρχει μια πρώτη μερική συμφωνία για τα μέτωπα που μπορούν να κλείσουν εντός του 2016.
Αντιθέτως, οι αποστάσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018-2019, με το ΔΝΤ να επιμένει σε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ, είναι μεγάλες και θεωρείται ότι δύσκολα θα κλείσουν εντός του έτους.
Την απογοήτευση τους άλλωστε για τη στάση του Ταμείου επιβεβαίωσαν Τσακαλώτος και Χουλιαράκης με δηλώσεις τους το προηγούμενο τριήμερο, ενώ ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τον στόχο για 3,5% πλεόνασμα μετά το 2018 και ότι για να επιτευχθεί πρέπει να ληφθούν προκαταβολικά 4,5 δισ. ευρώ μέτρα.
Βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων θα είναι η συγκρότηση ενός μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών και επιβολής φόρων, όπως προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, ώστε να επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% από το 2018 και μετά.
Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών πρέπει να αναχωρήσουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα (21-22 Δεκεμβρίου). Αν δεν βρεθεί λύση τότε είναι ανοικτό το σενάριο οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν μετά τις γιορτές πλέον.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΝΤ και Βερολίνο σκέφτονται ακόμα και να ζητήσουν ισοδύναμα από το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» από την αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα τελευταία νησιά του Αιγαίου.
Ερωτηθείσα, τέλος, αν δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, η Ανίκα Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει διεξοδικά τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων και θα συζητήσει με τους υπόλοιπους θεσμούς πώς θα προχωρήσουν από δω και πέρα.