Επιστροφή στην εποχή… Μουμπάρακ για την Αίγυπτο

Επιστροφή στην εποχή… Μουμπάρακ για την Αίγυπτο

Το νέο Σύνταγμα που θα τεθεί μέσα στον μήνα σε δημοψήφισμα δίνει περισσότερες εξουσίες στον Στρατό και απαγορεύει τα θρησκευτικά κόμματα.

Σε δημοψήφισμα αναμένεται να τεθεί τον Δεκέμβριο το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της πολιτικής μετάβασης στην οποία έχει δεσμευθεί ο στρατός της χώρας και η οποία θα οδηγήσει σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του χρόνου.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο που ολοκληρώθηκε χθες Σάββατο -σχεδόν πέντε μήνες μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό- το νέο Σύνταγμα αναμένεται να ενισχύσει τις εξουσίες του στρατού και θα απαγορεύσει τα θρησκευτικά κόμματα.

Το νέο Σύνταγμα φαίνεται να ακυρώνει τις ισλαμιστικής έμπνευσης προσθήκες που είχαν επικυρωθεί μέσω δημοψηφίσματος στη διάρκεια του ενός έτους προεδρίας του Μόρσι. Αντίθετα, δίνει περισσότερες εξουσίες στο Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο πλέον θα μπορεί να ορίζει και να αποπέμπει τον υπουργό Άμυνας της χώρας, ο οποίος θα εκτίει θητεία οκτώ ετών.

Διαβάστε ακόμη: Έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αίγυπτο

Ο επικεφαλής του στατού, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκδίωξε στις 3 Ιουλίου τον Μόρσι, που ανήκει στην ισλαμιστική Μουσουλμανική Αδελφότητα και υπήρξε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Ο Σίσι έχει αναστείλει το σύνταγμα, ενώ ορίστηκε μια Συντακτική Συνέλευση για να καταρτίσει ένα νέο ως τις 3 Δεκεμβρίου.

Βάσει του προσχεδίου του νέου συντάγματος, απαγορεύεται η ίδρυση κομμάτων «με θρησκευτική βάση», επαναφέροντας μια απαγόρευση που ίσχυε στη διάρκεια των 30 ετών που κυβερνούσε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το νέο σύνταγμα θα επιτρέπει τη δίκη πολιτών από στρατοδικεία, ακόμη ένα μέτρο που ίσχυε επί Μουμπάρακ. Στα στρατοδικεία η διαδικασία γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και ο κατηγορούμενος δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Τα 50 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης ξεκίνησαν χθες Σάββατο να ψηφίζουν το νομοσχέδιο άρθρο-άρθρο και μέχρι στιγμής έχουν εγκρίνει 138 από τα 247 άρθρα. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεχιστεί η ψηφοφορία, η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από την κρατική τηλεόραση. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, μέχρι την Τρίτη οπότε λήγει η θητεία της Συνέλευσης, το κείμενο θα δοθεί στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Άντλι Μάσνους που θα ορίσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

Αν υιοθετηθεί το νέο σύνταγμα, οι βουλευτικές εκλογές του 2014 θα διεξαχθούν με νέο εκλογικό σύστημα, με τα δύο τρίτα των εδρών να δίνονται σε μεμονωμένους υποψήφιους και το ένα τρίτο σε υποψηφίους που περιλαμβάνονται σε καταλόγους κομμάτων, αντιστρέφοντας τις αναλογίες των προηγούμενων εκλογών στις οποίες κέρδισαν τα ισλαμιστικά κόμματα.

Διαβάστε ακόμη: «Κατά μέτωπο επίθεση» του Μοχάμεντ Μόρσι στην αιγυπτιακή κυβέρνηση

Σύλληψη του Άχμεντ Μάχερ και νέες συγκρούσεις
Στο μεταξύ χθες Σάββατο συγκρούσεις ξέσπασαν στο κέντρο του Καΐρου όπου διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον νέο νόμο που περιορίζει τις δημόσιες συγκεντρώσεις. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος, το οποίο συγκεντρώθηκε την ώρα που ο γνωστός ακτιβιστής Άχμεντ Μάχερ παραδόθηκε στην αστυνομία αφού οι εισαγγελείς είχαν διατάξει τη σύλληψή του.

Ο Μάχερ, ιδρυτής του Κινήματος της Νέων της 6ης Απριλίου, είχε κρατηθεί για τέσσερις ημέρες με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό και ότι διοργάνωσε μια διαμαρτυρία την Τρίτη χωρίς να έχει λάβει άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ορίζει ο νέος νόμος για τις διαδηλώσεις.

Ακτιβιστές δήλωσαν ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι συνελήφθησαν την Τρίτη. Κάποιοι από αυτούς κρατούνται για όσο διάστημα συνεχίζεται η έρευνα εναντίον τους, καθώς κατηγορούνται ότι «ανήκουν σε συμμορία, διαμαρτυρήθηκαν χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές, παρεμπόδισαν την κυκλοφορία και έφεραν όπλα». Είκοσι τέσσερις εξ αυτών ξεκίνησαν απεργία πείνας την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν για τα βασανιστήρια στο οποία υποβλήθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Εκτός νόμου η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο