Επιστροφή στην προ κρίσης εποχή από το 2021
- 21/09/2016, 18:21
- SHARE
Αυτό προβλέπει για το ελληνικό ΑΕΠ έρευνα του Ινστιτούτου Peterson.
Την επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ στα προ κρίσης δεδομένα από το 2021 προβλέπει έκθεση του Ινστιτούτου Peterson, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στο ξεκίνημα της κρίσης η ονομαστική αξία του ελληνικού ΑΕΠ ήταν 223,2 δισ. ευρώ το 2007 και εννέα χρόνια μετά εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 176 δισ. ευρώ. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχει χαθεί το 25% της αξίας του.
Στην έκθεση του Ινστιτούτου καταλογίζονται ευθύνες στο ΔΝΤ για παραλείψεις και στην ΕΕ για «ασυγχώρητα λάθη», ενώ σε επίπεδο αποκατάστασης η ελληνική και ιταλική οικονομία δείχνουν πολλά κοινά στοιχεία.
Το ΔΝΤ, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Ινστιτούτου, φέρει αρκετά μεγάλη ευθύνη όχι μόνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, αλλά επίσης και για τις οικονομίες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζεται ότι το ΔΝΤ στο πρώτο Μνημόνιο παραβίασε τους κανόνες του προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αλλά και επηρεάστηκε τόσο από πολιτικούς κύκλους, όσο και από την ξεκάθαρη αδυναμία των κορυφαίων πολιτικών της Ευρωζώνης να διαχειριστούν το «ελληνικό πρόβλημα» ως εσωτερική υπόθεση.
Σημαντικές ευθύνες καταλογίζονται επίσης στην ευρωζώνη για το γεγονός ότι δεν προχώρησε έγκαιρα σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθιστώντας δυσκολότερη την εφαρμογή του Μνημονίου και επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.
Γίνεται επίσης λόγος για ελλιπή εποπτεία εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου και υπέρ-αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να επιτευχθεί, εάν φυσικά εφαρμόζονταν όχι μόνο τα μέτρα οριζόντιων περικοπών αλλά και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Επίσης η έκθεση του Ινστιτούτου Peterson τονίζει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 δεν ήταν η κατάλληλη προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα.