Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση και κουαρτέτο

Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση και κουαρτέτο
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την άφιξή του στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, Κυριακη 9 Αυγούστου 2015. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο χώρο διαμονής των θεσμών. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα σηματοδοτεί την έναρξη της πολυπόθητης διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, να «συλλαμβάνεται» από τον φωτογραφικό φακό στο αεροδρόμιο της Αθήνας το πρωί της Τρίτης, όλα τα κομμάτια του παζλ της επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα φαίνεται να μπαίνουν στη θέση τους.

Το πράσινο φως του Eurogroup της Δευτέρας για άμεση επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα αποτελεί για την κυβέρνηση μια ευκαιρία να γεφυρώσει το κενό με τους δανειστές και να διαπιστώσει εάν το χάσμα Ευρώπης-ΔΝΤ έχει τελικά καλυφθεί.

Η «αυλαία» των συναντήσεων αναμένεται να ανοίξει με τη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη το μεσημέρι στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών.

Άλλωστε, την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα των ραντεβού που όλοι αναμένουν να εντατικοποιηθούν από την προσεχή Πέμπτη, με πρώτη τη συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος μπροστά στις φημολογούμενες απαιτήσεις των δανειστών για να ανοίξουν θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις. Μιλώντας στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ τη Δευτέρα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στην ίδια τοποθέτηση, ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για τις αρνητικές επιπτώσεις των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, απαντώντας εμμέσως στο αίτημα που κυρίως έρχεται από την Ουάσιγκτον περί ελαχιστοποίησης της προστατευτικής πολιτικής στον τομέα των εργασιακών.

Ισχυρό «όπλο» για την κυβέρνηση αναμένεται να αποτελέσει το άνοιγμα του ζητήματος για το χρέος, το οποίο άθελά του ή μη ξεκίνησε από το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την επιλογή του, μάλιστα, να αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα εντός της συνεδρίασης του Eurogroup, κάνοντας λόγο για προετοιμασία έναρξης της συζήτησης από τον Απρίλιο, σχολίασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μια μέρα μετά. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλησε να σταματήσει την παραφιλολογία για το χρέος βάζοντας στο κάδρο τα εσωκομματικά του ζητήματα αλλά και τις δημοσκοπήσεις ενόψει των τοπικών εκλογών, θέλοντας να υπενθυμίσει σε όλους πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίσει ζητήματα με την πορεία αποπληρωμής του χρέους της έως το 2025.

Παρόλα αυτά, η αναφορά Ντάισελμπλουμ αποτέλεσε κι ένα μήνυμα προς το ΔΝΤ, καθώς είναι γνωστό πως το Ταμείο επιθυμεί γενναία παρέμβαση στο ελληνικό χρέος, εξηγώντας ότι οι στόχοι που έθεσε η Ευρώπη για την πορεία των δημοσιονομικών στην Ελλάδα μπορούν να επιτευχθούν μόνο με αυτόν τον τρόπο. Στο «παιχνίδι» για το ελληνικό χρέος μπήκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, υιοθετώντας εντελώς αντίθετη στάση από αυτή του Γερμανού ομολόγου του. «Θα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα. Το ζήτημα του χρέους βρίσκεται, πλέον, στο τραπέζι και δεν θα πρέπει να διατηρούμε επ’ άπειρον την αγωνία γι’ αυτό», τόνισε ο κ. Σαπέν την Τρίτη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα της στάσης που αναμένεται να κρατήσει η Γαλλία για το συγκεκριμένο θέμα.

Τα ζητήματα που αναμένεται να αναγκάσουν την κυβέρνηση να λάβει τις δυσκολότερες αποφάσεις αφορούν το παρόν και το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και τις ελαφρύνσεις τις οποίες έχει ήδη προαναγγείλει για ορισμένους εργασιακούς κλάδους, όπως για παράδειγμα τους αγρότες. Ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει το πού θα «κλειδώσουν» οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα, καθώς ήδη έχει καθυστερήσει αρκετά το άνοιγμα των φορολογικών δηλώσεων που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε από το Φεβρουάριο.

Τέλος, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Ντέλια Βελκουλέσκου όσον αφορά το γνωστό αίτημα του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 8-9 δισ. ευρώ έως το 2018, ούτως ώστε να επιτευχθεί τη συγκεκριμένη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Το Ταμείο έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η επιμονή του για νέα μέτρα εξαρτάται απόλυτα από τη στάση της Ευρώπης σχετικά με το ελληνικό χρέος. Όπως υποστηρίζει το Ταμείο, οι πολύ φιλόδοξοι στόχοι για τα δημοσιονομικά μπορούν να επιτευχθούν μόνο με νέα μέτρα και περικοπές, ή με ακόμη πιο δραστικές παρεμβάσεις στο ζήτημα τους χρέους.

Διαβάστε ακόμη: Τρόικα η μεγάλη επιστροφή: Με υποσχέσεις για χρέος και νέα μέτρα