Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και διευκρινίσεις για το Ασφαλιστικό ζήτησε το Eurogroup
- 14/01/2016, 20:09
- SHARE
Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική πλευρά διαπίστωσαν οι Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί.
Να εξετάσει τις λεπτομέρειες για το σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού αλλά και να λάβει περισσότερα στοιχεία για τον προϋπολογισμό από τις ελληνικές αρχές αποφάσισε το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί βρίσκονται «σε νέα φάση με την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να εξεταστούν, τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στις μεταρρυθμίσεις όπου υπάρχει το θέμα του ασφαλιστικού».
Όπως ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης, «συζητήσαμε τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα. Υπάρχει σημαντική πρόοδος, πολλά έχουν γίνει μετά το καλοκαίρι». Τόνισε μάλιστα ότι «η ανακεφαλαιοποίηση απαίτησε πολύ λιγότερα κεφάλαια απ’ όσα είχαμε υπολογίσει».
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως «δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό» και πως οι Θεσμοί έχουν αποστείλει ερωτήσεις που χρήζουν διευκρινίσεων από την Αθήνα για τη μεταρρύθμιση.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά επιβεβαιώνει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη ως ένα από τα βασικά συστατικά της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι.
«Συζητήσαμε την κατάσταση του προγράμματος στην Αθήνα. Ζητήσαμε ορισμένα στοιχεία για τον προϋπολογισμό από τις ελληνικές αρχές», είπε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί. Για το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι υπάρχει ένα ευρύ προσχέδιο αλλά θα πρέπει να εξεταστούν οι λεπτομέρειες.
Έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις αλλά θα πρέπει «να κρατήσουμε το μομέντουμ. Είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και έκανε λόγο για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση η οποία, όπως είπε, «θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε εποικοδομητικά για το χρέος και με το ΔΝΤ».
«Κάναμε σήμερα μια απολογιστική συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα», σημείωσε, με τη σειρά του και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Από την πλευρά του και ο ίδιος κατέστησε σαφές πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα – για να ολοκληρωθεί το ίδιο άμεσα – η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό, όπως εξήγησε, πρέπει να γίνει για δύο πολύ σοβαρούς λόγους:
– Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα
– Για να μην υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας.
O Κλάους Ρέγκλινγκ συμπλήρωσε ότι οι ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους φτάνουν τα 4 δισ. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Διαβάστε ακόμη:
Αποκάλυψη Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα συμφωνεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα