«Βολές» από Meta και Spotify στην ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη – Στο επίκεντρο το GDPR
- 19/09/2024, 10:02
- SHARE
Η Meta, το Spotify και άλλες μεγάλες εταιρείες επέκριναν την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τις ασυνεπείς αποφάσεις της σχετικά με την προστασία των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Οι επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης βιομηχανικοί φορείς και ερευνητές και εταιρείες όπως η Ericsson, η SAP και η Thyssenkrupp εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η Ευρώπη «μένει ακόμη πιο πίσω» στην ανταγωνιστικότητα της τεχνητής νοημοσύνης.
Προέτρεψαν την ΕΕ να υιοθετήσει «εναρμονισμένους, σαφείς και γρήγορους» κανονισμούς για να επιτρέψει τη χρήση ευρωπαϊκών δεδομένων για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, «προς όφελος» των Ευρωπαίων.
Στην επιστολή τονίζεται ότι οι πρόσφατες δράσεις, όπως αυτή που ελήφθη στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) του 2018, οι οποίες έχουν επηρεάσει εταιρείες όπως η Meta, είναι «αποσπασματικές και ασυνεπείς».
«Τον τελευταίο καιρό, οι κανονιστικές ρυθμίσεις έχουν γίνει αποσπασματικές και απρόβλεπτες», αναφέρουν, εκτιμώντας ότι οι παρεμβάσεις των ευρωπαϊκών αρχών «δημιούργησαν τεράστιες αβεβαιότητες αναφορικά με τον τύπο των δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης».
Αντιμέτωπες με τη διαπίστωση αυτή, οι εν λόγω επιχειρήσεις ζητούν από τους ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες «αποφάσεις εναρμονισμένες, με συνοχή, γρήγορες και ξεκάθαρες σε ό,τι αφορά τις κανονιστικές ρυθμίσεις για τα δεδομένα στο εσωτερικό της ΕΕ».
Οι συντάκτες της επιστολής υποστηρίζουν πως απηχούν την έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι για την οικονομία της ΕΕ, που παρουσιάσθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες και προειδοποιεί για μια οικονομική αποσύνδεση των 27 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την ανάγκη «να επιταχυνθεί η καινοτομία», ιδιαίτερα στον ψηφιακό τομέα.
Στην ανοικτή αποστολή γίνεται επίσης έκκληση για μια «ριζική αλλαγή» προς μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά επίσης και για λιγότερη γραφειοκρατία.
Στις αρχές Αυγούστου, η νέα νομοθεσία της ΕΕ για την πλαισίωση της τεχνητής νοημοσύνης, πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο, τέθηκε επισήμως σε ισχύ, με στόχο να ευνοήσει την καινοτομία στην Ευρώπη και παράλληλα να περιορίσει ενδεχόμενες παρεκκλίσεις.
Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει κυρίως στα διάφορα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υποχρεώσεις ανάλογες με τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν για την κοινωνία.
Μολονότι η νομοθεσία αυτή δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί πραγματικά παρά μόνο μετά το 2026, ορισμένες διατάξεις της θα γίνουν υποχρεωτικές από την ερχόμενη χρονιά.
Στόχος προσφυγών σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης X δεσμεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου να μην εκμεταλλεύεται πλέον τα προσωπικά δεδομένα των ευρωπαίων χρηστών του για να εκπαιδεύει το πρόγραμμά του τεχνητής νοημοσύνης Grok.
Στο στόχαστρο ένδεκα ευρωπαϊκών χωρών, η Meta αναγκάσθηκε από την πλευρά της να αναστείλει τον Ιούνιο το σχέδιό της να χρησιμοποιήσει προσωπικά δεδομένα των χρηστών της σε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.