Επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο Sounion: Το πλήρωμα διασώθηκε από την «Aspides» της ΕΕ

red sea houthi ship
epa11482169 A handout screen grab taken from a video released by the Houthis media center on 16 July 2024 shows flames and smoke rising from an explosion at the Chios Lion tanker ship after an attack in the Red Sea, Yemen. Yemen's Houthis launched on 15 July 2024 an unmanned exploding boat against the Chios Lion tanker ship in the Red Sea, accusing the tanker ship of having violated the prohibition on going to the ports of Israel, according to a statement by the Houthis. EPA/HOUTHIS MEDIA CENTER HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το τρίτο πλοίο της Delta Tankers με έδρα την Αθήνα που δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα αυτόν τον μήνα.

Το πλήρωμα του υπό ελληνική σημαία Sounion, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι της Υεμένης την Τετάρτη, αποτελούμενο από δύο Ρώσους και 23 Φιλιππινέζους, εγκατέλειψε το πλοίο και διασώθηκε από τη ναυτική αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα «Aspides», δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters αξιωματούχος της αποστολής.

Υπενθυμίζεται πως το πλοίο που διαχειρίζεται η Delta Tankers δέχθηκε επίθεση με βλήματα από δύο μικρά σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοιχτά της Υεμένης.

Το δεξαμενόπλοιο Sounion ήταν το τρίτο πλοίο της Delta Tankers με έδρα την Αθήνα που δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα αυτόν τον μήνα.

Ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης καταδίκασε την Τετάρτη την επίθεση, λέγοντας ότι αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας».

Σε δεκάδες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, οι Χούθι έχουν βυθίσει δύο πλοία και έχουν καταλάβει άλλο ένα, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον τρεις ναυτικούς και έχουν ανατρέψει το παγκόσμιο εμπόριο αναγκάζοντας τους πλοιοκτήτες να αποφεύγουν τη δημοφιλή εμπορική παράκαμψη της Διώρυγας του Σουέζ.

Το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας δήλωσε ότι το πλοίο έπλεε από το Ιράκ προς τους Αγίους Θεοδώρους στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακοίνωση της «Aspides»:

«Στις 21 Αυγούστου, το MV SOUNION δέχτηκε αδικαιολόγητη επίθεση στην περιοχή της Νότιας Ερυθράς Θάλασσας και ακινητοποιήθηκε. Η EUNAVFOR ASPIDES, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της ναυτιλιακής εταιρείας και του καπετάνιου του MV SOUNION, απέστειλε μονάδα με σκοπό την παροχή προστασίας στο εμπορικό πλοίο και τη διάσωση του πληρώματός του.

Κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στην περιοχή του συμβάντος, την 22 Αυγούστου πρωινές ώρες εξουδετερώθηκε με επιτυχία ένα USV (μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας) καθώς αποτελούσε απειλή κατά του MV SOUNION και του πληρώματός του. Το πλήρωμα, το οποίο είχε εγκαταλείψει το MV SOUNION, διασώθηκε με επιτυχία.

Η ασφάλεια της ζωής των ναυτικών και η ελευθερία των διεθνών θαλασσών είναι μη διαπραγματεύσιμες και ύψιστης σημασίας αρχές για την EUNAVFOR ASPIDES.

Η EUNAVFOR ASPIDES ως επιχείρηση αμυντικού χαρακτήρα, αποτελεί αξιόπιστο πάροχο θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, με στόχο τη συμβολή στην προστασία της ελευθερίας ναυσιπλοΐας των εμπορικών πλοίων στην περιοχή των επιχειρήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: