Επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο Tutor: Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης

Επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο Tutor: Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης
Photo: AFP
Τα 22 μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι στην πλειονότητά τους Φιλιππινέζοι.

Το πλήρωμα του ελληνικών συμφερόντων πλοίου Tutor που υπέστη ζημιές σε επίθεση μαχητών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να διασωθεί εντός της ημέρας, αν και ένας ναύτης εξακολουθεί να αγνοείται, δήλωσαν οι Φιλιππίνες την Παρασκευή.

Η επίθεση κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης την Τετάρτη προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες και ζημιές στο μηχανοστάσιο και άφησε το Tutor, ένα πλοίο μεταφοράς άνθρακα με σημαία Λιβερίας, να μην μπορεί να κάνει ελιγμούς. Έπαιρνε νερό και χρειαζόταν διάσωση.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν μαχητές ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με σκάφος και πυραύλους στο Tutor. Οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στα ναυτικά κανάλια της Ερυθράς Θάλασσας, του στενού Μπαμπ αλ-Μαντάμπ και του Κόλπου του Άντεν από τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

Τα 22 μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι στην πλειονότητά τους Φιλιππινέζοι, δήλωσε ο Χανς Κάκντακ, γραμματέας του Τμήματος Μεταναστών Εργατών των Φιλιππίνων, σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.

«Η διάσωση θα γίνει εντός της ημέρας» ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για λόγους ασφαλείας.

Το αγνοούμενο μέλος του πληρώματος πιθανολογείται ότι είχε παγιδευτεί στο μηχανοστάσιο, ανέφεραν ναυτιλιακές πηγές. Το υπόλοιπο πλήρωμα ήταν «σώο και αβλαβές» και είχε επαρκείς προμήθειες τροφίμων.

«Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία να προσπαθήσουμε να εξακριβώσουμε ή να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον συγκεκριμένο ναυτικό στο συγκεκριμένο πλοίο. Προσευχόμαστε να μπορέσουμε να τον βρούμε» δήλωσε ο Κάκντακ.

Ο διαχειριστής του πλοίου Evalend Shipping, με έδρα την Αθήνα, δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι αμερικανικά και γαλλικά σκάφη θα προσπαθήσουν να εκκενώσουν το πλήρωμα, το οποίο τελικά θα μεταφερθεί στο Μπαχρέιν, και ότι θα ακολουθήσουν προσπάθειες διάσωσης του πλοίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com