Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων
This picture shows projectiles being intercepted by Israel above Tel Aviv on October 1, 2024. Air raid sirens sounded in central Israel on October 1, the military said, a day after the army launched ground operations into southern Lebanon targeting Hezbollah positions. "Sirens sounded in central Israel," the military said, without providing details of the areas that were affected. (Photo by Jack GUEZ / AFP) Photo: AFP
«Η επίθεση θα έχει συνέπειες», λέει το Ισραήλ – Με νέο χτύπημα απειλεί το Ιράν.

Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους πραγματοποίησε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από το Ισραήλ και την Ιορδανία, υπολογίζεται ότι περίπου 200 πύραυλοι με κατεύθυνση το εσωτερικό του Ισραήλ, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έκαναν λόγο για τουλάχιστον 500 πυραύλους. Σειρήνες ήχησαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τους πολίτες να σπεύδουν στα καταφύγια.

«Η επίθεση θα έχει συνέπειες», λέει το Ισραήλ – Με νέο χτύπημα απειλεί το Ιράν

Οι ήχοι εκρήξεων από τις αναχαιτίσεις των πυραύλων ήταν έντονοι σε όλο το Ισραήλ, ενώ λίγο μετά τις 20.30 ώρα Ελλάδος ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έληξαν οι πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ. Δόθηκε, μάλιστα, εντολή στους πολίτες του Ισραήλ ότι μπορούν να βγουν από τα καταφύγιά τους. «Αυτή η ιρανική επίθεση είναι σοβαρή και θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και τον τόπο που θα αποφασίσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν πάνω από την Ιορδανία. Ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε ότι όλες οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε «να αντιμετωπίσουν τυχόν προσπάθειες που απειλούν την ασφάλεια του βασιλείου».

 

Λίγο μετά την έναρξη των επιθέσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να συνδράμουν το Ισραήλ στην επιχείρηση αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε επίσης ότι Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν “πρόσθετη αμυντική υποστήριξη” στο Ισραήλ. “Οι δυνάμεις μας παραμένουν στη θέση τους για να παράσχουν πρόσθετη αμυντική υποστήριξη και να προστατέψουν τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή” μετά τη συμμετοχή τους στην “αναχαίτιση των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ”, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που έγινε σε δύο κύματα, μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios.

Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό πάντως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατέρριψε δεκάδες πυραύλους που πέρασαν πάνω από το συριακό έδαφος. Άλλοι μάρτυρες από τη νότια Συρία, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, είπαν ότι είδαν πυραύλους να καταρρίπτονται.

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: Το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ.

Προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε «πύραυλους στο Τελ Αβίβ» στο Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Ιράν στον ΟΗΕ: Λογική και νόμιμη η επίθεση στο Ισραήλ

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ είναι μια «νόμιμη και λογική απάντηση σε τρομοκρατικές πράξεις», ανέφερε η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

«Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή διαπράξει περαιτέρω κακόβουλες πράξεις, θα ακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση», σημειώνεται.

Ενήμερη η Ρωσία για την επίθεση

Η Τεχεράνη ενημέρωσε τη Ρωσία πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ, δήλωσε απόψε ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν επίσης από το Ιράν «μέσω διπλωματικών διαύλων», λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: