Eπιτόκια: Δύσκολη άσκηση για ΕΚΤ, μηνύματα για δανειολήπτες – τράπεζες
- 04/05/2023, 10:17
- SHARE
Σε πρώτο πλάνο περνούν σήμερα τα επιτόκια και τα μηνύματα της επικείμενης απόφασης της ΕΚΤ για δανειολήπτες και τράπεζες.
Αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση, σε συνέχεια και της απόφασης της ομολόγου της Fed, των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης.
Με ομόφωνη απόφαση η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην δέκατη, από τον Μάρτιο του 2022, αύξηση των επιτοκίων της, κατά 0,25% σε ένα εύρος 5,00%-5,25%.
Στόχος της νομισματικής πολιτικής είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, με τον επικεφαλής της Fed Jerome Powell, να μιλά για πιθανή παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων ώστε να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις υπό το πρίσμα των πρόσφατων τραπεζικών καταρρεύσεων, χωρίς πάντως να αποσαφηνίζει το οριστικό τέλος αυτού του κύκλου.
Από την πλευρά της ΕΚΤ οι αναλυτές έχουν προβλέψει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης με προειδοποίηση για περαιτέρω αύξηση.
Αξιολογώντας τις συνέπειες της νομισματικής πολιτικής οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν και η Ευρώπη έχει οικοδομήσει ένα καλύτερο σύστημα εποπτείας των τραπεζών από τις ΗΠΑ δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση κάποιου τύπου προβλημάτων, κάπου στην επικράτειά της, παρόμοιων με αυτά που παρακολουθούμε στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως και οι αμερικανικές, έχουν υποστεί απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων, τα οποία όμως υποτιμήθηκαν με την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής που πυροδότησε τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων.
Στις ΗΠΑ κάποιες απώλειες αφορούν κρατικά ομόλογα και στην Ευρώπη οι πιέσεις εστιάζουν στα στεγαστικά δάνεια, όπου στα μεν με κυμαινόμενο επιτόκιο τη ζημιά επωμίζεται ο δανειολήπτης και στα δε με σταθερό επιτόκιο το βάρος πέφτει σε κάποιο βαθμό στις τράπεζες.
Πρακτικά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ΕΚΤ, στη σημερινή της συνεδρίαση θα μετρήσει τις κινήσεις της καθώς δεν αρκεί το ισχυρό σύστημα εποπτείας ως οχυρό σε τυχόν αναταράξεις όσο δεν ολοκληρώνεται η τραπεζική ένωση, η οποία εγγυάται τη διαχείριση κρίσεων και την προστασία των καταθέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό είναι υπό εξέταση το ενδεχόμενο να επιτραπεί στις τράπεζες να ανανεώσουν μέρος της χρηματοδότησης που τους παρέχεται αλλά και πιθανή επιβράδυνση της μείωσης των κρατικών ομολόγων που έχει συγκεντρώσει από την ποσοτική χαλάρωση – δεδομένης της πεποίθησης ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο πληθωρισμός η άνοδος των επιτοκίων θα πρέπει να συνοδεύεται με τη διαδικασία περιορισμού της ρευστότητας.
Εντωμεταξύ, σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα διανύει τον δύσκολο δρόμο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ο οποίος απαιτεί μείωση του χρέους και μεταρρυθμίσεις. Όπως εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s στην έκθεσή του “Fallen angel sovereigns’ path back to investment grade is challenging, paved with reforms”, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, παρόλο που το χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Προσθέτει ότι “η συνέχιση των οικονομικών πολιτικών για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις και η δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που οδηγεί σε μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες που ξεπερνούν τις προσδοκίες μας, θα ήταν πιστωτικά θετικό, όπως και περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα”.
Η δημοσιονομική ισχύς είναι στο επίκεντρο για τις χώρες που έχασαν την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, που εξετάζουν δύο βασικούς δείκτες δημοσιονομικής ισχύος, το ακαθάριστο γενικό χρέος και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και άλλους δείκτες, όπως οι πληρωμές τόκων ως ποσοστό των τρεχουσών εσόδων και άλλα στοιχεία που δίνουν εικόνα για το χρέος.
Σημειώνεται ότι η Moody’s διατηρεί για την Ελλάδα βαθμολογία Ba3 με θετικές προοπτικές, χαμηλότερα από τις αξιολογήσεις των S&P, Fitch και DBRS που τοποθετούν τη χώρα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την investment grade.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: