Επιτόκια και πληθωρισμός «γονατίζουν» τις κατασκευές – Χαμηλό 3 ετών σε όλη την Ευρωζώνη

Επιτόκια και πληθωρισμός «γονατίζουν» τις κατασκευές – Χαμηλό 3 ετών σε όλη την Ευρωζώνη
Photo: AFP
Συνεχιζόμενη πτώση της εμπιστοσύνης του κλάδου για τις προοπτικές του 2024.

Οι κατασκευές κατοικιών στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκαν κατά τον Αύγουστο με τον ισχυρότερο ρυθμό από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, εν μέσω της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω των υψηλών επιτοκίων και του ενισχυμένου πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την Hamburg Commercial Bank, ο κατασκευαστικός δείκτης PMI, ο οποίος παρακολουθεί τη συνολική δραστηριότητα στον τομέα, υποχώρησε στις 43,4 μονάδες τον Αύγουστο από 43,5 τον Ιούλιο, το χαμηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος.

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Σύμφωνα με την HCOB, η κατασκευή κατοικιών υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2023, ενώ πτώση κατέγραψαν και οι εμπορικές κατασκευές όπως και η δραστηριότητα των υποδομών, αλλά με ηπιότερο ρυθμό. Η πτώση στο σύνολο των κατασκευών ήταν εντονότερη στη Γερμανία, ενώ υποχώρηση καταγράφηκε σε Γαλλία και Ιταλία, σύμφωνα με τους Financial Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέες παραγγελίες στον κατασκευαστικό τομέα μειώθηκαν για 17ο συνεχή μήνα, αν και η μείωση ήταν η ηπιότερη από τον Φεβρουάριο. Οι τιμές των εισροών αυξήθηκαν με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό, αν και κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Οι χρόνοι παράδοσης μειώθηκαν για 4ο συνεχόμενο μήνα.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες μείωσαν θέσεις εργασίας για 6ο συνεχή μήνα τον Αύγουστο, με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τον Ιούλιο, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη πτώση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του επόμενου έτους.

Ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της HBOC, είπε πως «τώρα δεν είναι καλή στιγμή για τις κατασκευής στην Ευρωζώνη. Ιδιαίτερα οι εταιρείες που εστιάζουν στον κλάδο των κατοικιών βρίσκονται σε δύσκολη θέση».

Οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης

Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία αποτελεί περίπου το 9% της παραγωγής της Ευρωζώνης, θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις προοπτικές της οικονομίας του μπλοκ, καθώς οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος συρρίκνωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η πρώτη πτώση για περισσότερο από μια δεκαετία, αντανακλώντας την εκτίναξη του κόστους δανεισμού.

Το μέσο επιτόκιο για ένα νέο ενυπόθηκο δάνειο σταθερής διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών υπερδιπλασιάστηκε από 1,32% στις αρχές του περασμένου έτους σε 3,45% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times