Επιτόκια: Σήμα μείωσης από Fed, διπλή ανάγνωση από ΕΚΤ

Επιτόκια: Σήμα μείωσης από Fed, διπλή ανάγνωση από ΕΚΤ
Businessman miniature figure standing on USD banknote with stock market chart graph for currency exchange of global trade forex and Fed increase interest rate to stop inflation concept. Photo: Shutterstock
Τα μηνύματα της FOMC, η ύφεση στη Γερμανία και οι προσδοκίες στην Αθήνα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) υπερψήφισε την χαλαρή νομισματική πολιτική, σε συνέχεια της μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, δρομολογώντας εξελίξεις και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, την ώρα που η ισχυρή γερμανική οικονομία απειλείται με ύφεση.

Μόλις χθες η γερμανική κυβέρνηση υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομία το τρέχον έτος εκτιμώντας συρρίκνωση της τάξης του 0,2%. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψη ανέφερε ανάπτυξη 0,3%, σε συνέχεια ύφεσης 0,3% το 2023. Αν και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για το 2025 και μετέπειτα η ύφεση για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν είναι ένα καλό μήνυμα. Όπως είπε ο κ. Χάμπεκ εν μέσω των κρίσεων η Γερμανία και η Ευρώπη “στριμώχνονται” μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και πρέπει να μάθουν να διεκδικούν.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ισχυρό ευρώ και τις εκροές επενδύσεων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που παρά τα “σκαμπανευάσματα” προσεγγίζει το στόχο 2% της ΕΚΤ, ασκούν πιέσεις για εστίαση στην ανάπτυξη της οικονομίας και κλιμάκωση της μείωσης των επιτοκίων του ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα πρακτικά της FOMC που δημοσιεύτηκαν αργά χθες το βράδυ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ψήφισαν υπέρ της μεγαλύτερης περικοπής των επιτοκίων του δολαρίου για την τόνωση της ζήτησης και την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον μακροπρόθεσμο στόχο 2%, που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα. Ωστόσο, η Μισέλ Μπάουμαν, επικεφαλής της Fed, διαχώρισε τη θέση της επιμένοντας σε πιο μετριοπαθή μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Μια ανησυχία που προέκυψε στις συζητήσεις ήταν ότι μια μεγαλύτερη περικοπή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σήμα ότι η Fed σχεδίαζε να κάνει μια σειρά από μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων στο μέλλον, τη στιγμή που δεν είχε ληφθεί τέτοια απόφαση. Παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν από αξιωματούχους τα μέλη της επιτροπής με δικαίωμα ψήφου συγκλίνουν γύρω από μια μεγαλύτερη περικοπή, που θα φέρει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed μεταξύ 4,75 και 5,00%.

Οι επενδυτές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πριμοδοτούν το σενάριο η Fed να προχωρήσει σε περικοπή 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της στις αρχές Νοεμβρίου.

Εν μέσω αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον η ελληνική αγορά προσβλέπει σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ στο 2% μέχρι τα μέσα του 2025, εξέλιξη που θα ευνοήσει τους όρους χρηματοδότησης επενδύσεων ενθαρρύνοντας περαιτέρω την ανάπτυξη ενόψει και των εισροών του Ταμείου Ανάπτυξης τα δύο επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: