Επιτόκια στις ΗΠΑ: Κορυφαίο στέλεχος της Fed «δείχνει» προς νέες αυξήσεις λόγω του πληθωρισμού

Επιτόκια στις ΗΠΑ: Κορυφαίο στέλεχος της Fed «δείχνει» προς νέες αυξήσεις λόγω του πληθωρισμού
Photo: pixabay.com
Η επιμονή του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία έχει καταστήσει αβέβαιο το πότε θα γίνει η μείωση των επιτοκίων από την Fed.

Παρά τις προσδοκίες αγορών και αναλυτών για το ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μπορούσε να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής μέσα στους επόμενους μήνες, η επιμονή του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία έχει καταστήσει αβέβαιο το πότε θα γίνει η μείωση των επιτοκίων από την Fed.

Μάλιστα, η Μισέλ Μπάουμαν, κορυφαίος στέλεχος της τράπεζας και έχουσα ψήφο στην νομισματική επιτροπή της Fed (FOMC), δήλωσε την Τρίτη από το Λονδίνο πως παραμένει «πρόθυμη να αυξήσει» και πάλι το κόστος δανεισμού «εάν η πρόοδος στον πληθωρισμό καθυστερήσει ή ακόμη και αντιστραφεί»

Οι Financial Times σημειώνουν πως οι αναφορές της Μπάουμαν έρχονται εν μέσω ζυμώσεων στην Fed για το εάν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια της ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει κάνει την οικονομία και τις προσπάθειές του για την ανάσχεση του πληθωρισμού μέρος της εκστρατείας επανεκλογής του, εν μέσω της ανησυχίας των ψηφοφόρων για το υψηλό κόστος των καυσίμων, των τροφίμων και άλλων αγαθών, καθώς και για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε σε ποσοστό άνω του 7% το 2022, καθώς η οικονομία ανέκαμψε από την πανδημία του κορονοϊού, γεγονός που ώθησε τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά σε 5,25 έως 5,5%, το υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και δύο δεκαετίες. Ο πληθωρισμός μειώθηκε έκτοτε, αλλά παρέμεινε στο 2,7% τον Απρίλιο, πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Η Μπάουμαν είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «ανοδικοί κίνδυνοι» για τον πληθωρισμό – μεταξύ άλλων ότι οι χαλαρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τα κίνητρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, «θα μπορούσαν να προσθέσουν δυναμική στη ζήτηση, ανακόπτοντας οποιαδήποτε περαιτέρω πρόοδο ή ακόμη και προκαλώντας επιτάχυνση του πληθωρισμού».

Μια αύξηση της μετανάστευσης θα μπορούσε επίσης να ωθήσει το κόστος στέγασης, με τις κατασκευές να μην έχουν ακόμη καλύψει τη ζήτηση, υποστήριξε η ίδια.

Η απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έρχεται καθώς οι ομόλογοι της G7, όπως ο Καναδάς και τα μέλη της Ευρωζώνης – Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία – έχουν αρχίσει να μειώνουν το κόστος δανεισμού.

Μιλώντας στο Λονδίνο, η Μπάουμαν δήλωσε ότι είναι «πιθανό» η απόκλιση στη στρατηγική μεταξύ της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών να διευρυνθεί τους επόμενους μήνες.

«Οι εξελίξεις του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί διαφορετικά τα τελευταία τρίμηνα σε σύγκριση με πολλές άλλες προηγμένες οικονομίες, γεγονός που πιθανότατα αντανακλά μια πιο ανοικτή μεταναστευτική πολιτική και σημαντικά μεγαλύτερα κίνητρα διακριτικής ευχέρειας μετά την πανδημία» συμπλήρωσε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: