Επιβεβαιώθηκε στο Μεξικό το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα Γρίπης των Πτηνών H5N2 σε άνθρωπο

Επιβεβαιώθηκε στο Μεξικό το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα Γρίπης των Πτηνών H5N2 σε άνθρωπο
A veterinary prepares to vaccinate some storks with Nobilis Influenza H5N2 product at the wildlife park of Planckendael, 21 February 2006, in Mechelen. The EU's Executive Commission reacted coolly Tuesday to a proposal by France and The Netherlands to vaccinate commercially raised geese, ducks and chickens, saying it was "not against the plans outright" and that it would take them under consideration. (Photo by LIEVEN VAN ASSCHE / BELGA / AFP) Photo: AFP
Ένας 59χρονος άνδρας στο Μεξικό πέθανε από στέλεχος της γρίπης των πτηνών H5N2, που δεν έχει ανιχνευθεί ποτέ πριν σε ανθρώπους.

Ένας 59χρονος άνδρας στο Μεξικό πέθανε από μόλυνση με το στέλεχος H5N2 της γρίπης των πτηνών, το οποίο δεν είχε ανιχνευθεί ποτέ πριν σε ανθρώπους, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο άνδρας είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας και πέθανε στις 24 Απριλίου, παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως πυρετό, δύσπνοια, διάρροια και γενική δυσφορία.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, και οι επαφές του άνδρα βρέθηκαν αρνητικές, οι αρχές συνεχίζουν την παρακολούθηση. Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού διαβεβαίωσε ότι ο τρέχων κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το στέλεχος H5N2 είχε εντοπιστεί σε πτηνοτροφικές μονάδες στο Μεξικό, ενώ επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη προσεκτικής παρακολούθησης των ιών H5 που μπορούν να μολύνουν θηλαστικά. Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί και σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, χωρίς να υπάρξουν ενδείξεις μετάδοσης.

Ο Άντριου Πέκος, ειδικός στη γρίπη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, επισήμανε ότι η παρακολούθηση αυτών των λοιμώξεων είναι κρίσιμη, καθώς κάθε διάχυση αποτελεί ευκαιρία για τον ιό να εξελιχθεί και να γίνει πιο μεταδοτικός στους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: