Επιβραδύνθηκε στο 2,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, έναντι 3,2% τον Απρίλιο

Επιβραδύνθηκε στο 2,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, έναντι 3,2% τον Απρίλιο
PRODUCTION - 22 November 2023, Bremen: Cash is used to make purchases at a market stall. Photo: Sina Schuldt/dpa (Photo by Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Άνοδος στο 2,6% στην Ευρωζώνη...

Επιβραδύνθηκε στο 2,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, έναντι 3,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Από την άλλη, στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,6% σημειώνοντας απεναντίας ήπια άνοδο από το 2,4% του Απριλίου.

Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που εμφάνισε πτώση σε μηνιαίο επίπεδο, καθώς η σύγκριση Μαΐου – Απριλίου έδειξε ότι ο δείκτης κινήθηκε στο -0,3%.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιταχύνθηκε τον Μάιο στο 4,1% έναντι 3,7% τον Απρίλιο. Από την αλλη, ο πληθωρισμός τροφίμων, αλκοόλ και καπνού διαμορφώθηκε στο 2,6% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόστος των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών ανήλθε στο 0,8% από 0,9% και τέλος οι πληθωρισμός ενέργειας, έπειτα από μήνες συνεχούς πτώσης ανήλθε στο 0,3% από -0,6% τον Απρίλιο. 

Τέλος, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των καπνικών και το οποίο παρακολουθεί πιο στενά η ΕΚΤ, επιτάχυνε τον Μάιο στο 2,9% ετησίως από το 2,7% του περασμένου μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: