Επιβράβευση από Σεπτέμβριο ως 3.000 ευρώ για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή

Επιβράβευση από Σεπτέμβριο ως 3.000 ευρώ για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή
Το φθινόπωρο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση

Στην επιβράβευση των πολιτών που καταγγέλλουν φοροδιαφυγή, μέσω της εφαρμογής «Appodixi», με ποσό που αγγίζει ως και τα  3.000 ευρώ προχωρά μέχρι τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διατάξεις, που έχουν ήδη ψηφιστεί, προβλέπουν τη χρηματική επιβράβευση όσων επώνυμα μέσω των καταγγελιών τους συμβάλλουν στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί λόγω προσωπικών δεδομένων, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση για την ενεργοποίηση τους. 

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα μέτρο με καθοριστική συμβολή στην αποκάλυψη κρουσμάτων φοροδιαφυγής, όπως συνέβη με το κύκλωμα των 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων που διαβίβαζε στην ΑΑΔΕ αποδείξεις στο 1/10 της αξίας τους.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ οι καταγγελίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, έχοντας φτάσει τις 174.924 εκ των οποίων 79.944 είναι επώνυμες και 94.980 είναι ανώνυμες.

Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Για λόγους προστασίας των στοιχείων του καταγγέλλοντος, η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο Διαδίκτυο στο Πρόγραμμα «Διαύγεια».

Σημειώνεται ότι ο καταναλωτής μπορεί να σκανάρει μια απόδειξη μέσω της ειδική εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα, που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ και είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store(για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore(για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

Χρησιμοποιώντας τη σχετική εφαρμογή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή. Κατόπιν αποστέλλεται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ. Η εφαρμογή «Αppodixi» αναγνωρίζει το QR Code των ταμειακών μηχανών που έχουν αναβαθμιστεί περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της απόδειξης.

Σε περίπτωση που κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος επαγγελματία, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.),ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: