ΕΨΑ: 100 χρόνια ιστορίας με το βλέμμα στο μέλλον

ΕΨΑ: 100 χρόνια ιστορίας με το βλέμμα στο μέλλον
Η ιστορική εταιρεία αναψυκτικών κλείνει έναν αιώνα, κάνοντας τους καταναλωτές να πουν "Ώπα η ΕΨΑ".

Για τα 100 χρόνια ζωής αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια της ιστορικότερης εταιρείας αναψυκτικών, της ΕΨΑ, μίλησαν o Πρόεδρος του Επενδυτικού Ταμείου SMERemediumCap, Νίκος Καραμούζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του brand, Τάκης Πέρκιζας, παρουσιάζοντας παράλληλα τις προοπτικές, τη δυναμική και τους άξονες στρατηγικής ανάπτυξης της «νέας ΕΨΑ», σε ειδική εκδήλωση.

1 δισ. ευρώ επενδυτικά κεφάλαια για τη στήριξη ελληνικών επιχειρήσεων με διαχρονικές αξίες

Μιλώντας για την ψήφο εμπιστοσύνης του Επενδυτικού Ταμείου SMERemediumCap προς την ΕΨΑ, ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι η εταιρεία διαθέτει διαχρονικότητα, δυνατότητες ανάπτυξης, ποιότητα, εμπιστοσύνη και στήριξη από τους καταναλωτές, ενώ είναι συνεχώς παρούσα στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας, με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.

Ο κ. Καραμούζης στάθηκε επίσης στην αναγκαιότητα στήριξης και μετασχηματισμού των περιφερειακών μικρότερων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν χαμηλό βαθμό ψηφιοποίησης και εξωστρέφεια.

Οι  μεγάλες προκλήσεις για τις το ελληνικό επιχειρείν

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις εξής κύριες προκλήσεις:

  • Ψηφιοποίηση και τεχνολογική εξέλιξη.
  • Ενεργειακή μετάβαση σε πράσινες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες έχουν όμως μεγάλο κόστος.
  • Ανάγκη για αύξηση των εξαγωγών λογω συρρίκνωσης της αγοράς.
  • Ψηφιοποίηση.
  • Υποχρέωση στη συμμόρφωση των ΕSG.
  • Έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθώς ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 83.000 με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους εργασίας.

Επιπλέον, ο κ. Καραμούζης υποστήριξε ότι η καταναλωτική συμπεριφορά αλλάζει τα δεδομένα της παραγωγικής διαδικασίας, με την ελληνική παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση να χρειάζεται ρηξικέλευθες αλλαγές για να επιβιώσει, ενώ παράλληλα στάθηκε και στο ότι το RRF και η ευρωπαϊκή κοινότητα έχουν βάλει πολύ αυστηρά κριτήρια επιλογής χρηματοδότησης επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να μην μπορούν να υποβάλλουν επενδυτικά προγράμματα. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες, ισχυρότερες και πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις», δήλωσε.

Πορεία 100 χρόνων

Από την πλευρά του, ο CEO της ΕΨΑ, Τάκης Πέρκιζας, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην μακρά πορεία της εταιρείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η ΕΨΑ είναι ένα κόσμημα που το πάμε πιο ψηλά», ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία λέγοντας πως η ΕΨΑ ήταν η πρώτη εταιρεία που λάνσαρε την ελληνική cola και τα προϊόντα με στέβια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επόμενος στόχος είναι να πολλαπλασιαστεί σε 4-5 χρόνια το μέγεθος της εταιρείας και να φτάσει σε όλη τη χώρα, με ένα μεγάλο πλάνο ανάπτυξης για τη νότια Ελλάδα που έχει ήδη μπει σε εφαρμογή από πέρυσι. Εκτός όμως από τις παραδοσικές γεύσεις του brand, την πορτοκαλάδα και την λεμονάδα, σκοπός είναι να διαδοθεί και η επόμενη γενιά προϊόντων, κάτι που θα φέρει την ΕΨΑ σε ηγετική θέση στον χώρο των αναψυκτικών.

Ο κ. Πέρκιζας παρουσίασε ακόμα τους 5 στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης που θα βοηθήσουν την ΕΨΑ να κάνει τη διαφορά στα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα η εταιρεία επενδύει σε:

  • Καλύτερη απόδοση της παραγωγής και της αλυσίδας τροφοδοσίας
  • Αναγέννηση του brand
  • Πανελλαδική επέκταση και αναβάθμιση παρουσίας στα σημεία πώλησης
  • Μεγιστοποίηση ευκαιριών και ανάπτυξη εξαγωγών
  • Επένδυση στους ανθρώπους και σε συστήματα

Τα νέα προϊόντα της ΕΨΑ

Με αφορμή τα 100 χρόνια της, η εταιρεία κάνει ένα “φρεσκάρισμα”, με τα προϊόντα της ΕΨΑ να κυκλοφορούν πλέον σε ανανεωμένες συσκευασίες. Επίσης, η ΕΨΑ λανσάρει και τέσσερις νέες γεύσεις, τις Πορτοκάλι Cola, Yuzu Cola, Πορτοκάλι με Γιασεμί και Λεμόνι με Ιβίσκο.

Σχετικά με την δραστηριότητα της εταιρείας στο εξωτερικό, ο κ. Πέρκιζας δήλωσε ότι η ΕΨΑ, με παρουσία σε 35 χώρες, στοχεύει σε ανάπτυξη στις ήδη υπαρχουσες αγορές της, κυρίως στην Αμερική, την Αυστραλία, την Κίνα και τη Γερμανία, με το 15% του κύκλου των εργασιών να προέρχεται από τις εξαγωγές.

Όσον αφορά 5ετές πλάνο ανάπτυξης της ΕΨΑ που ξεκίνησε από πέρυσι, ο κ. Πέρκιζας ανέφερε πως η εταιρεία αναμένει 5πλάσιο κέρδος και αύξηση πωλήσεων και breakeven σε 2-3 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: