Έρχονται νέα deals λένε στο Fortune Greece τρεις «μάγοι» των startups
- 03/02/2022, 11:21
- SHARE
To 2022 άρχισε με ένα μπαράζ εξαγορών καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων με πρωταγωνιστές κολοσσούς όπως η JP Morgan και η Facebook, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι αυτό είναι… μόνο η αρχή.
Το ελληνικό startup οικοσύστημα ωριμάζει, δίνει deals και επιστρέφει αξία σε επενδυτές που «έσπυραν» πριν από μερικά χρόνια κεφάλαια σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, που διακρίνονται σήμερα στη διεθνή αγορά δίνοντας «καρπούς».
Αυτό επισημαίνουν στο Fortune Greece τρία κορυφαία στελέχη ελληνικών Venture Capital Funds, o Απόστολος Αποστολάκης, συνιδρυτής και Partner της VentureFriends, o Γεώργιος Τζιραλής, εταίρος της Marathon Venture και 0 Μάρκος Βερέμης, εταίρος στην BigPi Venture Capital.
Μιλούν για το πρώτο κύμα συμφωνιών με αφετηρία την Viva Wallet που ανακοίνωσε το mega deal με την JP Morgan η οποία αποκτά το 49% των μετοχών της, για να ακολουθήσουν Accusonus και Pollfish, με μνηστήρες το Facebook και την Prodege αντίστοιχα.
Αναρωτιέται κανείς αν άλλαξε κάτι ξαφνικά στο ελληνικό startup οικοσύστημα και φτάσαμε να έχουμε ένα με τρία deal την εβδομάδα και αν κινητροδοτεί τους αγοραστές, που εν πολλοίς έχουν τη βάση τους στις ΗΠΑ, η πολιτική της ομοσπονδιακής αμερικανικής τράπεζας που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις αγορές με την προοπτική αύξησης των επιτοκίων. Αν και αυτές οι εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον φαίνεται να αυξάνουν την «όρεξη» για συμφωνίες με πρωταγωνιστές αμερικανικές εταιρείες, που παραδοσιακά -συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές- είναι πιο πρόθυμες να αναλάβουν ρίσκο και να ενσωματώσουν άλλες εταιρείες μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, δεν είναι η βασική αιτία της τάσης.
Φυσική εξέλιξη τα deals. Nα πανηγυρίζουμε γι’ αυτά με ΑΜΚ
«Είναι μια διαδικασία ωρίμασης. Αυτό το οικοσύστημα τρέχει μια δεκαετία και κάθε χρόνο μεγαλώνει», σημειώνει στο Fortune Greece ο Μάρκος Βερέμης, με 50 εκατ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια στο BigPi, που μεγαλώνει. Θεωρεί φυσικό επακόλουθο τις πρόσφατες εξελίξεις και προβλέπει νέα deals, προφανώς όχι με τον σημερινό ρυθμό, τρία την εβδομάδα! Τονίζει ότι δεν είναι κάτι απρόσμενο μιας και το ελληνικό startup οικοσύστημα ωρίμασε με πολύ υγιή τρόπο κι αυτό έχει να κάνει με συγκεκριμένη και συστηματική δουλειά πολλών ομάδων και πολλών χρόνων.
Σε ερώτημα για το αν το οικονομικό περιβάλλον παίζει ρόλο το καλό momentum για την αγορά, εξηγεί ότι είμαστε μια οικονομία που θεωρείται ασφαλής, καθώς βρίσκεται με ασφάλεια στην ευρωζώνη, με προοπτικές, αλλά στον τομέα των startups αυτό δεν έχει τόση σημασία όση έχει για τον τομέα των private equity. Πρακτικά, οι επενδυτές στις startups, σύμφωνα με τον κ. Βερέμη, δεν αγοράζουν κάτι που αφορά την ελληνική αγορά με τη στενή έννοια, αλλά μια δεξιότητα που τους είναι χρήσιμη διεθνώς. Βοηθάει το περιβάλλον, αλλά σε ένα ποσοστό 10-15%, όπως εκτιμά, τονίζοντας ότι η αξία βρίσκεται στο προϊόν και στην ομάδα της εταιρείας, η οποία προφανώς κινείται γρηγορότερα και καλύτερα σε ένα υγιές περιβάλλον. Επισημαίνει δε τις θετικές νομοθετικές, ρυθμιστικές και άλλες αλλαγές που έχουν επέλθει στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.
Εν κατακλείδι, αν και τα παραπάνω προοιωνίζονται περισσότερα καλά νέα στο μέλλον «να μη γελιόμαστε, διότι σε σχέση με άλλες χώρες είμαστε πίσω. Αυτό σημαίνει ότι δεν επαναπαυόμαστε κι έχουμε πολύ δρόμο συγκριτικά με άλλες δυτικές χώρες», τονίζει ο κ. Βερέμης. Και ενόψει νέων deals η αξία για την τοπική οικονομία θα έρθει από νέες θέσεις εργασίας και συμφωνίες που προβλέπουν αυξήσεις μετοχικού κεφάλαιου, όπως ενδεικτικά από τα πρόσφατα deals αυτό της Viva Wallet. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Μάρκος Βερέμης σημειώνει ότι στις περιπτώσεις εξαγορών είναι αβέβαιο κατά πόσο θα ευνοηθεί ή όχι η χώρα, καθώς υπάρχουν σενάρια υπό τα οποία ο αγοραστής θα μεγαλώσει την ομάδα του αποκτώντας μια ελληνική startup, αλλά υπάρχουν και παραδείγματα που ο αγοραστής αγοράζει την τεχνολογία, αλλά δεν επενδύσει κατ’ ανάγκην στους ανθώπους. «Πιο πολύ να πανυγυρίζουμε για εταιρείμες με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου…», καταλήγει.
«Τονώνεται η εμπιστοσύνη για τις επόμενες γενιές startups»
«Βλέπουμε τώρα τους καρούς που έχουμε σπύρει πριν από δέκα χρόνια. Ακόμη και πριν από 20-22 χρόνια όπως συμβαίνει με τη Viva Wallet ή πριν 5-7 χρόνια, με την Accusonus ή την Pollfish στην εποχή του Piraeus JEREMIE Technology Catalyst Fund το 2012…», αναφέρει ο Απόστολος Αποστολάκης εξηγώντας ότι αυτό που παρατηρούμε στην ελληνική αγορά είναι η ωρίμανση της συστηματικής δουλειάς που προηγήθηκε αφού για κάθε κύκλο χρηματοδότησης μεσολαβεί μια πενταετία και πλέον. Προβλέπει ότι ανάλογα θα εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια 10-15 εταιρείες, που σήμερα επιδεικνύουν μεγάλη διεθνή προποπτική, ενώ το σύστημα θα τροφοδοτείται με νέες.
Ο κ. Αποστολάκης καταγράφει την αξία που φέρνουν οι συμφωνίες σε ιδρυτές, επενδυτές και στο οικοσύστημα συνολικά προσελκύοντας και εμπνέοντας δυνητικούς νέους founders. «Η επιβεβαίωση των προσδοκιών μέσα από τα deals, που δείχνει ότι οι αποδόσεις είναι εφικτές τονώνει την εμπιστοσύνη για τις επόμενες γενιές startups. Είναι ένας ανατροφοδοτούμενος κύκλος», τονίζει. Είναι ενδεικτικό ότι η Venture Friends διαχειρίζεται πλέον κεφάλαια ύψους 170 εκατ. ευρώ. Το δε δίκτυο των επενδυτών ανατύσσεται εκθετικά, με αφετηρία το 2016, που δημιούργησε το πρώτο fund 20 εκατ. ευρώ με 40 επενδυτές, μέχρι το τελευταίο πέρυσι, 100 εκατ. ευρώ με δίκτυο 100 διαφορετικών επενδυτών, εγχώριων και ξένων.
«Στο προσκήνιο η δουλειά που γινόταν πίσω από τις κουρτίνες»
«Οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά σηματοδοτούν την ωρίμαση γιας διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη εδώ και 15 χρόνια. Τα πρόσφατα deals των Viva Wallet, Pollfish και Accusonus δεν είναι ούτε τα πρώτα ούτε τα τελευταία», αναφέρει στο Fortune Greece ο Γεώργιος Τζιραλής, από την πλευρά της Marathon που διαχειρίζεται κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ και ετοιμάζει νέα αύξηση.
Μιλά για την «φανταστική εξέλιξη που φέρνει στο προσκήνιο την πρόοδο που συνέβαινε πίσω από τις κουρτίνες για αρκετό καιρό». Τονίζει δε ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς προβλέπει ότι θα ακολουθήσουν αρκετά γεγονότα επιταχύνοντας έναν ενάρετο κύκλο. Ο κ. Τζιραλής εξηγεί ότι στο επόμενο διάστημα αυτός ο ενάρετος κύκλος επιταχύνεται, φέρνοντας περισσότερο ταλέντο και κεφάλαια στην αγορά των startups. «Όσο οι εταιρείες τεχνολογίας καινοτομούν, προσελκύουν ισχυρούς πελάτες και μεγαλώνουν, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών η ψήφος εμπιστοσύνης στην έννοια της startup», σημειώνει. Εξάλλου, ο θετικός αντίκτυπος στην τοπική αγορά είναι μεγάλος όταν για παράδειγμα στην περίπτωση της Accusonus, μια μικρή σε μέγεθος εταιρεία προσελκύει έναν κολοσσό, τη Facebook, καθώς και όταν επιστρέφει αξία στους εργαζόμενους, όπως στο deal της Viva Wallet με τη JP Morgan.