Έρχονται νέα κονδύλια στήριξης του τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας
- 11/12/2013, 08:50
- SHARE
Ο Γ.Γ. Έρευνας & Τεχνολογίας Χρ. Βασιλάκος μας μιλά για τα cluster και για όσα περιλαμβάνονται στη νέα προγραμματική περίοδο.
Κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος των ποσών που έχουν απορροφηθεί μέχρι στιγμής από τους αρμόδιους φορείς (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις) που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της έρευνας και της τεχνολογίας. Όπως αναφέρει στο FortuneGreece.com o Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος, η Γραμματεία έχει κατορθώσει να ξεμπλοκάρει χρηματοδοτήσεις που λίμναζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας σημαντική ανάσα στην ελληνική αγορά.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, το 2011 η δαπάνη για την έρευνα αντιστοιχούσε στη χώρα μας μόλις στο 0,67% του ΑΕΠ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 24η θέση στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Το ποσοστό θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό σε έναν τομέα νευραλγικής σημασίας από τον οποίο θα προκύψουν η επιστημονική ελίτ και η μελλοντική διοίκηση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Διαβάστε ακόμη: Investment Ready Warm-up Athens: Όταν οι νέοι τολμούν
Σε ότι αφορά τα clusters, τη νέα μόδα που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στη χώρα το 2007 με την έναρξη του προγράμματος Corallia, σήμερα το εν λόγω πρόγραμμα τρέχει σε επίπεδο διετίας και μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται πως θα έχει εκταμιευθεί ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 18 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν γι’ αυτό το σκοπό.
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας διευκρινίζει πως έχουν αλλάξει προς το καλύτερο κάποιοι βασικοί κανόνες προκειμένου τα χρήματα που χάθηκαν από όσες εταιρείες δεν πληρούσαν τελικά τις απαραίτητες προϋποθέσεις και εν συνεχεία απορρίφτηκαν, να ξαναγυρίσουν πίσω και να διοχετευθούν σε νέες επιχειρήσεις που εναρμονίζονται με τους κανονισμούς.
Ο κ. Βασιλάκος αναφερόμενος στα όσα προβλέπονται στη νέα προγραμματική περίοδο δεσμεύεται πως θα βγουν νέες προκηρύξεις οι οποίες θα έχουν ως βασικό στόχο την αποτροπή της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Στο παρόν πρόγραμμα δεν μπορεί να γίνει υποβολή νέων αιτήσεων καθώς λήγει η εθνική στρατηγική επταετούς διάρκειας αλλά και το ισχύον δημοσιονομικό πλαίσιο.
Διαβάστε ακόμη: The HUB Athens: Εκεί όπου ξεκινάει η αλλαγή
Στόχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας είναι σε κάθε περίπτωση η διαφήμιση του προγράμματος για τα cluster και στην Περιφέρεια. Ήδη «τρέχει» σχετική καμπάνια η οποία συνοδεύεται από την επίσκεψη της Γενικής Γραμματείας σ’ όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Πριν από μια εβδομάδα ο κ. Βασιλάκος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και στο ΕΚΕΤΑ, όπου συναντήθηκε με όλα τα μέλη του cluster, ενώ σύντομα ανοίγουν τα πρώτα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα, στα πλαίσια του Horizon 2020.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν είχαν προχωρήσει νωρίτερα από την κυβέρνηση τέτοιου είδους προγράμματα, ο κ. Βασιλάκος τονίζει πως «Είναι θέμα προτεραιοτήτων και έπρεπε να ωριμάσουν κάποιες καταστάσεις. Τα clusters είχαν λιμνάσει για πολύ καιρό αλλά πλέον έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα όλες οι εταιρείες». Επιπρόσθετα, το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση σε ότι αφορά το κομμάτι της έρευνας , της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Για τον κ. Βασιλάκο η έρευνα για την καινοτομία και την ανάπτυξη δεν θα πρέπει να ιδωθεί όχι ως δαπάνη, αλλά ως επένδυση. Έτσι βλέπει τα πράγματα η Ευρώπη και έτσι πρέπει να τα δει και η Ελλάδα.
Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δεχτεί ενθουσιώδεις κριτικές. Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία βλέπουν την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας κι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παροχή τεχνογνωσίας που θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών clusters. Τα φώτα της δίνει και η Task Force, η οποία στηρίζει την εν λόγω πρωτοβουλία και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την ελληνική πλευρά.