Έρευνα GPO στο Business Monitor: Αισιόδοξοι οι CEOs, προβληματισμένος ο γενικός πληθυσμός για την οικονομία – Οι προκλήσεις για τις εταιρείες
- 27/01/2025, 13:18
- SHARE
Ο επιστημονικός συνεργάτης της GPO και αναλυτής Δημήτρης Παπαγγελόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στο Business Monitor, την εκπομπή του Fortune Greece που προβάλλεται στο One Chanel. Σε συζήτηση με τον Τάσο Ζάχο, CEO και Editor in Chief του Fortune Greece, μίλησε για τα τα κύρια ευρήματα της έρευνας της εταιρείας σχετικά με το τι πιστεύουν οι CEOs των μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα για την οικονομία, την εργασία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Η συζήτηση ξεκίνησε με το κορυφαίο εύρημα της έρευνας, που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2024 και είχε παρουσιαστεί στο The FORTUNE GREECE CEO Initiative 2024. Η πλειονότητα (8 στους 10) των ερωτηθέντων CEOs (από τις 100 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις) εμφανίζονται αισιόδοξοι τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και για τα κέρδη των εταιρειών τους. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός διαχρονικού εργαλείου παρακολούθησης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα, με σκοπό την επαναληψιμότητα αντίστοιχων ερευνών.
Παρόλα αυτά, καταγράφηκε μια απόκλιση μεταξύ της αισιοδοξίας των CEOs και της στάσης του γενικού πληθυσμού, όπου μόνο το 42% πιστεύει ότι η χώρα «κινείται» στη σωστή κατεύθυνση. Παρά τα θετικά αποτελέσματα, όπως η οικονομική ανάπτυξη 2,2% το 2024 και η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, οι πολίτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του πληθωρισμού, της ακρίβειας και των χαμηλών μισθών.
Επιπροσθέτως, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και η κυβερνοασφάλεια αναδείχθηκαν ως οι μεγαλύτερες ανησυχίες των CEOs, με το 96,9% να θεωρεί τις γεωπολιτικές εντάσεις ως βασική απειλή. Επίσης, επισημάνθηκε η σύνδεση της κυβερνοασφάλειας με τις διεθνείς εξελίξεις, όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σε ένα περιβάλλον με πάνω από 50 ενεργές ένοπλες συγκρούσεις παγκοσμίως, οι οποίες είναι οι περισσότερες από τον καιρό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που επιτείνει την αστάθεια του διεθνούς περιβάλλοντος, υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι θετικές οικονομικές επιδόσεις να μεταφραστούν σε βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Κλείνοντας, ερωτώμενοι για τις βασικές προκλήσεις για τις εταιρείες, είναι η μη σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας, κάτι που συμβάλλει στην έλλειψη δεξιοτήτων στο ενεργό ανθρώπινο δυναμικό. Τέλος, η τεχνολογία αποτελεί πρόκληση, με θετική προοπτική τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φαίνεται να δίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, με το 95,4% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι επενδύουν σε αυτές τις νέες τεχνολογίες.