Έρευνα: Η Google παρακολουθεί τους χρήστες ακόμα κι όταν δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της
- 30/08/2018, 19:15
- SHARE
Πώς όμως ακριβώς το κάνει αυτό;
του Lucas Laursen
Ακόμη και αν δεν αλληλεπιδράτε ηθελημένα με την Google, το πιθανότερο είναι ότι ο διαφημιστικός γίγαντας έχει ήδη χτίσει το δικό σας ψηφιακό προφίλ, σύμφωνα με μια έκθεση της εταιρείας ερευνών μέσων ενημέρωσης Digital Content Next.
Η Google, θυγατρική της Alphabet, έχει ήδη διευθετήσει εξωδικαστικά αγωγές για παραβιάσεις απορρήτου στο παρελθόν, και είναι αντιμέτωπη με νέες αγωγές, στον αντίκτυπο έρευνας του Associated Press σχετικά με την παρακολούθηση της τοποθεσίας των χρηστών από τη Google.
Η έρευνα, η οποία εκπονήθηκε από τον επιστήμονα των υπολογιστών Douglas Schmidt στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt με την υποστήριξη της Digital Content Next – ενός κλαδικού φορέα που επικρίνει τακτικά τη Google -, βρήκε ότι η Google συλλέγει δύο φορές περισσότερα «παθητικά» δεδομένα απ’ ό,τι ενεργά δεδομένα.
Τα παθητικά δεδομένα αφορούν πληροφορίες που συγκεντρώνονται στο παρασκήνιο ενώ κάποιος χρησιμοποιεί το λογισμικό Android της Google ή μια εφαρμογή Google όπως οι Χάρτες, ή περιηγείται σε μια ιστοσελίδα που βασίζεται σε εργαλεία της Google. Τα ενεργά δεδομένα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τα περιεχόμενα μιας αναζήτησης που διενεργείται μέσω της ιστοσελίδας Google.com.
Ο Schmidt επανεκκίνησε τα κινητά τηλέφωνα Android και iOS και εγκατέστησε σε αυτά έναν νέο λογαριασμό Google για να καταγράψει την τυπική συμπεριφορά παρακολούθησης σε έναν εντελώς νέο χρήστη. Ο ερευνητής διαπίστωσε ότι το λειτουργικό σύστημα Android έστειλε πληροφορίες θέσης 340 φορές τις πρώτες 24 ώρες, ακόμη και όταν ο δοκιμαστικός χρήστης δεν άγγιζε το τηλέφωνο. Το λειτουργικό σύστημα iOS δεν έστελνε «ευδιάκριτα» δεδομένα εάν ο χρήστης δεν αλληλεπιδρούσε με το τηλέφωνο.
Μόλις ο δοκιμαστικός χρήστης ξεκινούσε μια κανονική μέρα του, αφήνοντας π.χ. τα παιδιά στο σχολείο και πηγαίνοντας στη δουλειά του, η συσκευή με iOS έστελνε στη Google περίπου τις μισές πληροφορίες από εκείνες που έστελνε η συσκευή με Android. Οι εκδότες ιστοσελίδων και οι διαφημιζόμενοι σε αυτές συνέλεγαν τις περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες μέσω εργαλείων όπως το Google Analytics και το AdWords.
Ο Schmidt ανέφερε επίσης στην έκθεση ότι η Google μπορεί να συνδέσει τη δραστηριότητά σας από τους λεγόμενους τρόπους ανώνυμης περιήγησης με δραστηριότητα που έχετε ενώ είστε συνδεδεμένος. Δεν κατηγόρησε, όμως, ρητά την εταιρεία ότι το κάνει αυτό, και σε δήλωση που δόθηκε στην The Washington Post, η Google αρνήθηκε ότι συνδέει την ανώνυμη δραστηριότητα με αναγνωρίσιμα cookies διαφήμισης.
Πηγή: fortune.com