Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή διπλασιάζει την πιθανότητα καταστροφικών βροχοπτώσεων στην Ευρώπη

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή διπλασιάζει την πιθανότητα καταστροφικών βροχοπτώσεων στην Ευρώπη
epa11619765 A flooded residential area and the swollen River Danube in Baja, Hungary, 22 September 2024. The rise of the water level is expected to peak in the city on 23 September. Hungarian Prime Minister Orban announced on 22 September that the highest water level may leave Hungary as early as 24 September 2024. Regions in Central and Eastern Europe have been severely affected by flooding caused by Storm Boris since 13 September. EPA/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πρόσφατα πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη γίνονται όλο και πιο συχνές

Η κλιματική αλλαγή έχει διπλασιάσει την πιθανότητα σφοδρών βροχοπτώσεων, όπως αυτές που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη πρόσφατα, σύμφωνα με έρευνα του World Weather Attribution (WWA). Η καταιγίδα Μπόρις, που σάρωσε χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Αυστρία και η Ιταλία, προκάλεσε 24 θανάτους και τεράστιες ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η έκθεση του WWA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καταιγίδα Μπόρις ήταν υπεύθυνη για τις πιο έντονες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στην περιοχή, και επισήμανε πως η κλιματική αλλαγή όχι μόνο εντείνει τέτοια φαινόμενα, αλλά τα κάνει και πιο συχνά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη, που προκαλείται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εντείνει καταιγίδες όπως η Μπόρις και αυξάνει τις καταστροφές», δήλωσε η Τζόις Κιμουτάι από το Imperial College του Λονδίνου. Επεσήμανε ότι όσο η ανθρωπότητα εξαρτάται από το πετρέλαιο και τον άνθρακα, οι οικονομίες θα συνεχίζουν να παραλύουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την έκθεση, καταιγίδες όπως η Μπόρις συμβαίνουν μία φορά κάθε 100 με 300 χρόνια στο τρέχον κλίμα, αλλά η συχνότητά τους θα αυξηθεί κατά 50% και η έντασή τους κατά 5% αν η παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά 2°C έως τη δεκαετία του 2050.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: