Έρευνα: Πόσο κοστίζει η προστασία απειλούμενων ζώων και φυτών στον κόσμο; – 263 δισ. δολάρια

Έρευνα: Πόσο κοστίζει η προστασία απειλούμενων ζώων και φυτών στον κόσμο; – 263 δισ. δολάρια
Photo: pixabay.com
Η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα με την πιο ώριμη για διατήρηση περιοχή υψηλής αξίας, με , μια έκταση στο μέγεθος της Ελλάδας.

Η εξασφάλιση ενός επιπλέον 1,2% της παγκόσμιας γης ως φυσικών περιοχών θα απέτρεπε την πλειονότητα των προβλεπόμενων εξαφανίσεων φυτών και ζώων και θα κόστιζε περίπου 263 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο κόσμος βρίσκεται σε αγώνα δρόμου για την επίτευξη του στόχου να προστατευθεί το 30% του πλανήτη έως το 2030 για την προστασία της άγριας ζωής που αποδεκατίζεται από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και την καταστροφή των οικοτόπων.

Οι φορείς χάραξης της παγκόσμιας πολιτικής θα συναντηθούν σε σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία τον Οκτώβριο για να συζητήσουν τα σχέδια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Η μελέτη στο περιοδικό Frontiers in Science είχε ως στόχο να εντοπίσει τις περιοχές με την υψηλότερη αξία, με την ελπίδα ότι θα συμπεριληφθούν στα εν λόγω σχέδια προστασίας, δήλωσε ο Κάρλος Πέρες, συν-συγγραφέας της μελέτης και ειδικός στην οικολογία διατήρησης στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι περισσότερες χώρες δεν έχουν στην πραγματικότητα στρατηγική. Οι στόχοι “30 επί 30” εξακολουθούν να στερούνται πολλών λεπτομερειών, επειδή δεν λένε στην πραγματικότητα ποιο 30% θα πρέπει να προστατευθεί» συμπλήρωσε.

Οι προτεινόμενες προστασίες της μελέτης θα κάλυπταν επιπλέον 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα μια περιοχή περίπου στο ένα πέμπτο του μεγέθους των Ηνωμένων Πολιτειών- σε 16.825 περιοχές παγκοσμίως που φιλοξενούν σπάνια και απειλούμενα είδη.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στο σχεδόν 16% του πλανήτη που έχει ήδη κάποιο επίπεδο προστασίας.

Η μελέτη υπολόγισε ότι ο λογαριασμός των 263 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι το ποσό που θα κόστιζε η απόκτηση των νέων περιοχών, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνουν ιδιωτική ιδιοκτησία, στην τρέχουσα αξία κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας, διότι θα γίνεται όλο και πιο ακριβό και πιο δύσκολο να παραχωρήσουμε πρόσθετες προστατευόμενες περιοχές» σημείωσε ο Πέρες.

Η απόκτηση γης αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών και η μελέτη δεν έλαβε υπόψη το κόστος συντήρησης για την αστυνόμευση των καταφυγίων.

Περίπου τα τρία τέταρτα των περιοχών είναι τροπικά δάση, καθώς αυτά είναι τα οικοσυστήματα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Στις Φιλιππίνες, τη Βραζιλία και την Ινδονησία βρίσκονται περισσότερες από τις μισές περιοχές υψηλής αξίας.

Η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα με την πιο ώριμη για διατήρηση περιοχή υψηλής αξίας, με 138.436 τετραγωνικά χιλιόμετρα που εντοπίστηκαν στη μελέτη, μια έκταση στο μέγεθος της Ελλάδας.

Αρκετές αφρικανικές χώρες βρέθηκαν επίσης στην κορυφή του καταλόγου, με τη Μαδαγασκάρη να έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό περιοχών συνολικά, ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είχε τη μεγαλύτερη περιοχή που αποτελεί στόχο για διατήρηση στην ήπειρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το μόνο ανεπτυγμένο έθνος μεταξύ των 30 πρώτων χωρών της ανάλυσης, με το 0,6% των περιοχών ή μια έκταση διπλάσια από το μέγεθος του Ντέλαγουερ.

Οι ερευνητές εξέτασαν μόνο τα χερσαία οικοσυστήματα και τα οικοσυστήματα γλυκού νερού, αλλά όχι τους ωκεανούς ή τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Οι ερευνητές δεν συμπεριέλαβαν ασπόνδυλα στη μελέτη, καθώς οι γεωγραφικές κατανομές εντόμων και άλλων τέτοιων ζώων δεν έχουν χαρτογραφηθεί καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com