Έρευνα της GUE/NGL: Πάνω από 100 δισ. ευρώ τα έσοδα από φόρους στα υπερκέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών
- 16/05/2024, 20:00
- SHARE
Ένας μόνιμος φόρος στα υπερκέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω από το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ, σύμφωνα με νέα έκθεση που ανατέθηκε από την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL).
Με βάση έναν τεχνικό ορισμό των «υπερκερδών» που προτείνει ο ΟΟΣΑ, η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις κατέγραψαν περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε υπερκέρδη παγκοσμίως το 2022, εκ των οποίων τα 310 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από την ΕΕ.
Φορολογημένα με προοδευτικό συντελεστή 20-40%, τα κέρδη αυτά θα απέφεραν 107 δισ. ευρώ σε δημόσιους πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση βασικών πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, σημειώνει η έκθεση. Ο σημερινός ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ ανέρχεται σε 160-180 δισ. ευρώ.
Το euractiv.com αναφέρει πως η φορολόγηση των υπερκερδών – ή «απρόβλεπτων» κερδών – στοχεύει στα έσοδα που έχει συγκεντρώσει μια εταιρεία ή ένας κλάδος χάρη σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως ακραία και τυχαία γεγονότα (κρίσεις, φυσικές καταστροφές, γεωπολιτικές συγκρούσεις) ή κυβερνητική πολιτική (όπως η ευνοϊκή ζήτηση πυρομαχικών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων).
Τα εταιρικά κέρδη έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από το 2020, με την πανδημία να βλέπει τις μεγάλες φαρμακευτικές, τεχνολογικές και υγειονομικές εταιρείες να σημειώνουν τεράστια κέρδη, καθώς οι κυβερνήσεις ξόδεψαν πολλά χρήματα για την προμήθεια εμβολίων και η εργασία μεταφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο.
Οι εταιρείες ενέργειας και οι κατασκευαστές όπλων έχουν ομοίως αποκομίσει τα οφέλη από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την αύξηση των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό με την αύξηση των επιτοκίων έχουν επίσης προκαλέσει την εκτίναξη των κερδών του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Ένας γενικός και μόνιμος φόρος με στόχο τα επίμονα υπερβολικά κέρδη μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση ανισότητας και δημοκρατίας που προκαλούν οι μεγάλες εταιρείες που έχουν γίνει πολύ μεγάλες για να ρυθμιστούν και να ελεγχθούν δημοκρατικά», αναφέρεται στην έκθεση.
«Αυτή η ανισότητα και η συγκέντρωση δύναμης επίσης θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των ελεύθερων αγορών, διότι, με τα υπερβολικά κέρδη τους, οι μεγαλύτερες εταιρείες μπορούν να ξεπεράσουν κάθε ανταγωνιστή και να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.