Εργασιακό burnout: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να τo αντιμετωπίσετε

Εργασιακό burnout: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να τo αντιμετωπίσετε
Photo: pixabay.com
Η εξισορρόπηση μεταξύ εργασίας, κοινωνικών υποχρεώσεων και προσωπικής φροντίδας μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση.

Η πίεση της σύγχρονης ζωής, που συνδυάζει τις απαιτήσεις της εργασίας, τις κοινωνικές υποχρεώσεις και την προσωπική φροντίδα, μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση (burnout). Παρόλο που δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση ψυχικής υγείας, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Molly Burrets, η επαγγελματική εξουθένωση εμφανίζεται όταν βιώνουμε χρόνια κόπωση και υπερφόρτωση λόγω των συνεχών απαιτήσεων της ζωής.

Για να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε την εξουθένωση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σωματικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα, σύμφωνα με το CNBC. Η συνεχής κόπωση, η δυσκολία στον ύπνο, οι πονοκέφαλοι και τα πεπτικά προβλήματα είναι μερικά από τα σωματικά σημάδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναισθηματικά, η αυξημένη ευερεθιστότητα, η έλλειψη κινήτρων και τα αρνητικά συναισθήματα για την εργασία είναι συχνά ενδείξεις. Σε επίπεδο συμπεριφοράς, η υπερκατανάλωση τροφής, η αναβλητικότητα και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να σηματοδοτούν την ύπαρξη επαγγελματικής εξουθένωσης.

Εάν αναγνωρίσετε αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλες υποκείμενες καταστάσεις υγείας. Στη συνέχεια, επικεντρωθείτε στη μείωση των απαιτήσεων της καθημερινότητας και προσθέστε δραστηριότητες που προάγουν τη φροντίδα του εαυτού σας, όπως άσκηση, διαλογισμός ή ποιοτικός χρόνος με αγαπημένους. Θέστε όρια και αφαιρέστε ό,τι δεν είναι απαραίτητο από την καθημερινότητά σας, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπαυση και τη χαλάρωση. Η δημιουργία ισορροπίας είναι κλειδί για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εξουθένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: