Εργασιακό: Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση
- 14/06/2021, 17:29
- SHARE
Το κλίμα μετωπικής σύγκρουσης κυριάρχησε στη συζήτηση του νομοσχεδίου Εργασίας στη Βουλή, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021. Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, επέμεινε να χαρακτηρίζει «εργατοπατερικά» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επέμεινε στη διαπίστωση ότι η απεργία της περασμένης Πέμπτης δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ως προς τη συμμετοχή των εργαζομένων, και επέμεινε ότι οι αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Εργασίας θα αποδειχθούν θετικές για τον κόσμο της εργασίας.
Χατζηδάκης: Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο
«Είμαστε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που σταθερά πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια και αυτή είναι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου που φέρνουμε σήμερα», απάντησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, όταν ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας, προκειμένου να απαντήσει στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν υποβάλει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
Ο υπουργός κάλεσε τα δύο κόμματα να σταματήσουν να καλύπτουν συνδικαλιστές που έχουν βιαιοπραγήσει εναντίον συναδέλφων τους ή έχουν προβεί σε σεξουαλική παρενόχληση, και τους επισήμανε ότι εκτίθενται εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας για τη διάταξη που προβλέπει κυρώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Αντίστοιχο κλίμα επικράτησε στην απάντηση του υπουργού και στα άλλα άρθρα για τα οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ήγειραν ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Ξεχωριστή στιγμή της ομιλίας του Κωστή Χατζηδάκη, αυτή που σχολίασε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για την ελάχιστη υπηρεσία σε περιπτώσεις απεργίας. «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Να το δεχθούμε. Πρέπει όμως και εσείς να δεχθείτε ότι νόμος είναι το δίκιο του φοιτητή που πάει να δώσει εξετάσεις και πρέπει να λειτουργεί το μετρό. Νόμος είναι το δίκιο του αρρώστου που θέλει να αγοράσει φάρμακα. Νόμος είναι το δίκιο του αναπήρου που πρέπει να εξυπηρετηθεί. Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες. Εμείς είμαστε με την κοινωνία! Εσείς είστε με την καθυστέρηση, εμείς είμαστε με την πρόοδο», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κάτω από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα από τα έδρανα της ΝΔ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα μπορούσε να πάρει το τουρνουά ψεύδους με όσα δηλώνει για τις νέες ρυθμίσεις στην εργασία και σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τα 85 από 129 άρθρα.
«Γι΄αυτό το νομοσχέδιο διαρρηγνύετε τα ιμάτια σας. Για το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει, για πρώτη φορά, άδεια πατρότητας για 14 μέρες. Για το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει γονική άδεια, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ, και για τους δύο γονείς, για πρώτη φορά στα ιστορικά της χώρας. Για το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Για το νομοσχέδιο το οποίο κατοχυρώνει τα δικαιώματα τα συνδικαλιστικά, αλλά και τα δικαιώματα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα delivery. Για το νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει τα θέματα της τηλε-εργασίας, κάνοντας μάλιστα την Ελλάδα την τρίτη χώρα, μετά τη Γαλλία και την Ισπανία, που ρυθμίζει το δικαίωμα της αποσύνδεσης των εργαζομένων. Για το νομοσχέδιο το οποίο εξισώνει, προς τα πάνω τους εργατοτεχνίτες με όλους τους υπολοίπους υπαλλήλους. Για το νομοσχέδιο που κάνει βασική τομή, την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας που είναι το βασικό εργαλείο, για να ελέγχεται ο χρόνος, το ωράριο, όλες οι επιμέρους σχέσεις εργασίας του εργαζόμενου, μέσα στην επιχείρηση», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πρόσθεσε: «Αυτό το νομοσχέδιο είναι που κατακεραυνώνετε διότι, προφανώς, δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο αλλά η απόγνωση που έχετε από τις δημοσκοπήσεις, γιατί όσο περνάνε οι μήνες και όσο περνάει ο καιρός, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντί να μικραίνει το χάσμα, το χάσμα μεγαλώνει. Αυτή είναι η ανησυχία σας και όχι η ανησυχία για τους εργαζόμενους».
Αναφορικά με τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που υποβλήθηκαν, ο υπουργός είπε για το άρθρο 95 που προβλέπει προσωπικό ασφαλείας και προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας στις απεργίες. «Στο μετρό, κηρύχθηκε παράνομη, από το δικαστήριο, η απεργία ενός από τα εννέα σωματεία, που νέκρωσε την κυκλοφορία στην Αθήνα. Ήρθε αμέσως μετά το Εργατικό Κέντρο, την ίδια μέρα, την ίδια απεργία και την κάλυψε. Αυτές οι απεργίες κηρύσσονται παράνομες διότι κατά βάση δεν έχουν προκηρυχθεί από Γενική Συνέλευση, όπως πρέπει ή γιατί δε τηρούνται οι προθεσμίες», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και απευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης: «Είναι νοητό να καλύπτεται η απεργία σε μια τέτοια περίπτωση; Αυτό υποστηρίζετε; Επικαλείστε το Σύνταγμα για την προστασία της απεργίας. Πράγματι το Σύνταγμα έχει πρόνοιες. Όμως βλέπετε τα μισά άρθρα του Συντάγματος. Δεν έχει δει το άρθρο 25 παρ. 3 που μιλάει για την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος; Δεν έχετε δει το άρθρο 25 παρ.1 του Συντάγματος για την αρχή της αναλογικότητας; Το επικαλέστηκε όπως σας βολεύει».
Ο υπουργός απάντησε στις ενστάσεις για το άρθρο 93 του νομοσχεδίου «προστασία δικαιώματος στην εργασία», όταν γίνεται απεργία και την απαγόρευση άσκησης ψυχολογικής βίας στον εργαζόμενο προκειμένου να μην προσέλθει στην εργασία του. «Επικαλείστε το άρθρο 23 του Συντάγματος που μιλάει για την προστασία της απεργίας. Πράγματι το αναφέρει για την απεργία μέσα στα πλαίσια του νόμου. Ο νόμος τα προσδιορίζει τα πλαίσια αυτά», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εργασία είναι δικαίωμα που προστατεύεται από το κράτος. «Βλέπετε μόνο το δικαίωμα στην απεργία. Δεν βλέπετε όμως το δικαίωμα στην εργασία. Δικαιώματα έχουν μόνο όσοι απεργούν αλλά, κατά την άποψή σας, δεν έχουν όσοι θέλουν να εργαστούν», είπε ο υπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει διάταξη μόνο για την άσκηση ψυχολογικής βίας στον εργαζόμενο, από τους συνδικαλιστές. Έχει και διάταξη που αντιμετωπίζει το θέμα και όταν η βία προέρχεται από τους εργοδότες.
Σε σχέση με την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε για μια ακόμη φορά την έκπληξη του για τις αντιδράσεις. «Σας ενοχλεί που φτιάχνουμε μια ανεξάρτητη αρχή για να κάνει τους ελέγχους, αντί να τις κάνει το ίδιο το υπουργείο, και τελικά ο υπουργός. Η ΑΑΔΕ σήμερα δεν είναι κράτος; Τι είναι ο κ. Πιτσιλής; Δεν είναι κρατική αρχή; Πόση πολιτική υποκρισία λοιπόν; Πόσο μεγάλο πάθος;», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εδώ και δύο μήνες λέτε ότι έχω τις γαλέρες και τους οδοστρωτήρες και ότι θέλω να καταστρέψω τους εργαζόμενους. Τώρα καταλαβαίνετε τι λέτε με όσα ισχυρίζεστε για την Επιθεώρηση Εργασίας; Λέτε ότι τελικά εμπιστεύεστε καλύτερα τον υπουργό, δηλαδή εμένα, για τους ελέγχους, περισσότερο από έναν Πιτσιλή no2!».
Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ
Mε την επίκληση της αρχής της δεδηλωμένης απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν υποβληθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για το νομοσχέδιο σχετικά με το εργασιακό. Τις ενστάσεις και αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία και τις υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.