Γιατί πενταπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι – Στους 182.700 οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα

Γιατί πενταπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι – Στους 182.700 οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα
Photo: pixabay.com
Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν την απασχόλησή τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται γνωρίζει τεράστια επιτυχία, με τις εγγραφές να ξεπερνούν τις 182.700 μέχρι τις 4 Ιουλίου. Αυτό οφείλεται κυρίως στο νέο ευνοϊκό καθεστώς που καταργεί την παρακράτηση 30% της σύνταξης για όσους επιλέγουν να εργαστούν.

Νέο ευνοϊκότερο καθεστώς

Η κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης, όπως ψηφίστηκε με τον νόμο 5078/2023, έχει μεγάλη ανταπόκριση. Πριν από αυτή την αλλαγή, μόλις 36.000 συνταξιούχοι είχαν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται μετά τη σύνταξή τους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους. Αν εργάζονται ως μισθωτοί, καταβάλλουν πόρο ύψους 10% από τον μισθό τους υπέρ e-ΕΦΚΑ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν επιπλέον 50% της ασφαλιστικής κατηγορίας τους. Αυτή η πολιτική θεωρείται ευνοϊκή, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να αυξήσουν το εισόδημά τους και τη μελλοντική τους σύνταξη.

Καταπολέμηση της μαύρης εργασίας

Το νέο μέτρο λειτουργεί επίσης ως καταλύτης για την εξάλειψη της μαύρης εργασίας μεταξύ των συνταξιούχων. Η νόμιμη εργασία αυξάνει τα έσοδα του δημόσιου ταμείου και του e-ΕΦΚΑ, ενώ μειώνει την ανασφάλιστη εργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν την απασχόλησή τους;

Η δήλωση απασχόλησης είναι υποχρεωτική για τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων:

  1. Συνταξιούχοι που εργάζονταν πριν από την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν να απασχολούνται.
  2. Συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται από 1/1/2024, ακόμη και αν έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.
  3. Όσοι έχουν υποβάλει ή υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους.
  4. Όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της.

Απλή και γρήγορη διαδικασία

Η διαδικασία δήλωσης είναι εξαιρετικά απλή και πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση μη δήλωσης, ο e-ΕΦΚΑ επιβάλλει χρηματική ποινή ίση με 12 μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Εξαιρέσεις από την καταβολή πόρου

Ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων εξαιρούνται από την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, όπως άτομα με ψυχική αναπηρία, πολύτεκνοι με ανήλικα παιδιά ή φοιτητές, και συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας.

Με το νέο καθεστώς, η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης και στην οικονομική στήριξη των συνταξιούχων, ενώ παράλληλα καταπολεμά την ανασφάλιστη εργασία και ενισχύει τα δημόσια ταμεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: