ERGO Ασφαλιστική: «H ασφάλιση περιουσίας ως μέσο προστασίας»
- 27/12/2023, 03:30
- SHARE
Νίκος Αντιμησάρης – CEO
Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες, αποτελούν πρωτίστως ένα ανθρωπιστικό πλήγμα, ενώ υπενθυμίζουν το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που μπορεί να προκαλέσει μια φυσική καταστροφή και επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο τη συζήτηση.
Δυστυχώς, αποτέλεσμα όλων αυτών των φυσικών καταστροφών είναι η απώλεια ανθρώπινων ζωών, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τα χιλιάδες νεκρά ζώα και οι τεράστιες υλικές ζημιές. Το συντριπτικό κόστος όλων αυτών των καταστροφών μέχρι σήμερα καλύπτεται από το κράτος, εν μέρει με επιδόματα προς τους ζημιωθέντες και με κεφάλαια από τα χρήματα των φορολογουμένων. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα υπάρχει πολύ χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση. Σήμερα, μόνο το 15% των 6,5 εκατομμυρίων σπιτιών στη χώρα μας είναι ασφαλισμένα, και αυτά μόνο επειδή έχουν συναφθεί στεγαστικά δάνεια με τις τράπεζες. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα η ασφάλιση κατοικίας είναι προσιτή. Για παράδειγμα στην ERGO μπορεί κάποιος να ασφαλίσει την κατοικία του με μηνιαίο κόστος από 12 ευρώ με πλήρη κάλυψη από φυσικά και καιρικά φαινόμενα, καθώς και άλλες καλύψεις. Ας συγκρίνουμε λοιπόν το κόστος αυτό με το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ένα άτομο για την ανοικοδόμηση μιας ανασφάλιστης κατοικίας που έχει υποστεί ζημία.
Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι σε ετοιμότητα να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης διαθέτοντας την τεχνογνωσία και την κεφαλαιακή επάρκεια που απαιτείται. H καταβολή των αποζημιώσεων είναι η ώρα της αλήθειας για την ασφαλιστική βιομηχανία. Σε κάθε έκτακτη ανάγκη η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, πληρώνοντας τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων που επλήγησαν και είναι αποδεδειγμένο ότι διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια να αναλάβει πολύ περισσότερους κινδύνους. Ο κλάδος μας λειτουργεί κάτω από ένα πολύ αυστηρό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο (Solvency II) και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να ανταποκριθούν στους κινδύνους που αναλαμβάνουν. Επίσης, διαθέτουν συνολικά εποπτικά ίδια κεφάλαια ύψους 3,8 δισ. ευρώ, διπλάσια των απαιτούμενων με βάση το θεσμικό πλαίσιο, με δείκτη φερεγγυότητας –από τους υψηλότερους στη Ευρώπη– στο 184,6% (σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ).
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει επανειλημμένα από διάφορων ειδών φυσικές καταστροφές, φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια εντείνεται διαρκώς λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από καύσωνες ή πλημμύρες, η Ελλάδα απέχει πολύ από το μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης, παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει όλους τους κινδύνους – και τον σεισμό που αποτελεί την πιο απρόβλεπτη απειλή.
Η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών για φυσικές καταστροφές είναι διαδεδομένη με διάφορες μορφές στην Ευρώπη, ενώ και στη γείτονα Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα ψηφίστηκε σχετικός νόμος. Τα κυρίαρχα μοντέλα, που ισχύουν είναι αυτά των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και της παροχής κινήτρων. Στην Ευρώπη λοιπόν, αν και λειτουργούν πολλά διαφορετικά σχήματα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όλα αναδεικνύουν τους διακριτούς αλλά συμπληρωματικούς ρόλους κράτους και αγοράς. Aκόμη και στις περιπτώσεις που τα συστήματα ασφάλισης είναι δημόσια, η ασφαλιστική αγορά έχει ενεργό ρόλο.
Στη χώρα μας, η παροχή φορολογικών κινήτρων (μείωση ΕΝΦΙΑ 10%) είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως και η πρόταση συζήτησης περί υποχρεωτικής ασφάλισης περιουσίας επιχειρήσεων. Ωστόσο χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις από το κράτος σε συνεργασία με την ασφαλιστική βιομηχανία έτσι ώστε με την κατάλληλη ενημέρωση, την ασφαλιστική παιδεία και τα μέτρα έκπτωσης, να φέρουμε τους πολίτες ένα βήμα πιο κοντά στο προϊόν που ονομάζεται ασφάλιση. Με προσεκτική προετοιμασία και συνεργασία, η ασφάλιση μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη προστασία στους πολίτες και να συνεισφέρει στην οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας. Εξάλλου, σε περιόδους κρίσεων είναι που αναδεικνύεται ο σημαντικός και ζωτικός ρόλος της ασφάλισης.
* Η τιμή είναι ενδεικτική για ασφάλιση διαμερίσματος 100 τ.μ., στην Αθήνα, κατασκευής 1990, με κάλυψη κτιρίου 150.000€. Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.
** *Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023