Ερυθρά Θάλασσα: Μετά τη βύθιση του ελληνόκτητου Tutor, η παγκόσμια ναυτιλία ζητά προστασία από τους Χούθι

Ερυθρά Θάλασσα: Μετά τη βύθιση του ελληνόκτητου Tutor, η παγκόσμια ναυτιλία ζητά προστασία από τους Χούθι
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυξάνεται επίσης η ανησυχία για τη χρήση επιθετικών μη επανδρωμένων σκαφών από τους Χούθι.

Πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα στην Ερυθρά Θάλασσα για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης κατά της εμπορικής ναυτιλίας, δήλωσαν την Τετάρτη κορυφαίες βιομηχανικές ομάδες, μετά τη βύθιση ενός δεύτερου πλοίου.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν μαχητές ξεκίνησαν τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στη σημαντική εμπορική οδό τον Νοέμβριο, σε ένδειξη, όπως λένε, αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Σε περισσότερες από 70 επιθέσεις, έχουν επίσης καταλάβει ένα πλοίο και το πλήρωμά του και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον τρεις ναυτικούς.

«Είναι θλιβερό το γεγονός ότι αθώοι ναυτικοί δέχονται επιθέσεις ενώ απλώς εκτελούν τη δουλειά τους, ζωτικής σημασίας δουλειές που κρατούν τον κόσμο ζεστό, χορτάτο και ντυμένο. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν τώρα.Καλούμε τα κράτη που έχουν επιρροή στην περιοχή να προστατεύσουν τους αθώους ναυτικούς μας και για την ταχεία αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα» ανέφεραν οι κορυφαίες ναυτιλιακές ενώσεις του κόσμου σε κοινή δήλωσή τους.

Το ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς άνθρακα Tutor που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι την περασμένη εβδομάδα έχει βυθιστεί, επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ναυαγοσώστες.

Το πλοίο χτυπήθηκε με πυραύλους και ένα τηλεκατευθυνόμενο σκάφος με εκρηκτικά, σύμφωνα με πηγές.

Οι διεθνείς ναυτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να παρέχουν κυρίως αμυντική υποστήριξη στα πλοία που εξακολουθούν να πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Πηγές της ασφαλιστικής βιομηχανίας δήλωσαν την Τετάρτη ότι αυξάνεται επίσης η ανησυχία για τη χρήση επιθετικών μη επανδρωμένων σκαφών από τους Χούθι.

«Είναι πιο δύσκολο να αμυνθούν και δυνητικά πιο θανατηφόρα καθώς χτυπούν την ίσαλο γραμμή Οι πύραυλοι έχουν προκαλέσει -μέχρι σήμερα- κυρίως ζημιές στο κατάστρωμα και στις υπερκατασκευές (των πλοίων)» ανέφερε πηγή του κλάδου στο Reuters.

Έχουν σημειωθεί 10 πλήγματα των Χούθι μέχρι στιγμής τον Ιούνιο, σε σύγκριση με πέντε τον Μάιο, δήλωσε ο Μούνρο Άντερσον, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Vessel Protect, ειδικής σε θέματα θαλάσσιων κινδύνων πολέμου και ασφάλισης.

«Η πρώτη επιτυχής χρήση μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας αποτελεί μια νέα πρόκληση για την εμπορική ναυτιλία σε ένα ήδη πολύπλοκο περιβάλλον», πρόσθεσε.

Πηγές του ασφαλιστικού κλάδου δήλωσαν ότι τα πρόσθετα ασφάλιστρα πολεμικού κινδύνου, που καταβάλλονται όταν τα πλοία πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, κυμάνθηκαν κοντά στο 0,7% της αξίας ενός πλοίου τις τελευταίες ημέρες από περίπου 1% νωρίτερα φέτος.

Πρόσθεσαν ότι με τη βύθιση ενός δεύτερου πλοίου και τις απώλειες που είναι πιθανό να προκύψουν από αυτό, τα ποσοστά είναι πιθανό να σταθεροποιηθούν, προσθέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια επιπλέον κόστος σε κάθε ταξίδι.

Τα πλοία πρέπει να εκτρέπονται γύρω από τη νότια Αφρική, που είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των ναυτικών, δήλωσε ο Στίβεν Κότον, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές, του κορυφαίου συνδικάτου ναυτικών.

«Θα καλωσορίζαμε επίσης τις κατάλληλες συνοδείες και τη θωράκιση των πλοίων από τις ναυτικές δυνάμεις, που θα μείωναν τους κινδύνους να χτυπηθούν τα πλοία», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com