Η Ερμού της… Γιοκοχάμα
- 02/02/2014, 14:09
- SHARE
Μπορεί να μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα, όμως οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας δεν είναι επιφανειακές.
Το ότι ανέκαθεν υπήρχε ένας αλληλοσεβασμός μεταξύ Ελλήνων και Γιαπωνέζων είναι κάτι γνωστό. Η πορεία στον πολιτισμό και στην συμβολή των δύο λαών στην διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας ξεπερνούν τα δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα που τις χωρίζουν σε απόσταση και κουλτούρα ζωής. Μόλις πέρυσι δύο βιβλία του Νίκου Καζατζάκη, που ως ναυτικός βρέθηκε στα νερά της Άπω Ανατολής και γνώρισε από κοντά τους ανθρώπους της, μεταφράστηκαν στα Ιαπωνικά.
Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι κατά την δεκαετία του ’80 οκτώ ελληνικές πόλεις, οι περισσότερες ιστορικές (Δελφοί, Σπάρτη, Αρχαία Επίδαυρος, Αρχαία Ολυμπία, Μήλος, Λευκάδα, Μύκονος και Μυτιλήνη) και ένας δρόμος, η οδός Ερμού στο κέντρο της Αθήνας αδελφοποιήθηκαν με αντίστοιχο αριθμό πόλεων στην Ιαπωνία. Αδελφοποίηση η οποία από την πλευρά των Γιαπωνέζων δεν έμεινε μόνο στα λόγια όταν οι «αδελφοί τους« στην Ελλάδα είχαν ανάγκη.
Στην περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς της Πελοποννήσου, στην οποία κινδύνευσε η Αρχαία Ολυμπία, ο δήμαρχος της αδελφοποιήμενης πόλης Inazawa ζήτησε από τους δημότες να συνεισφέρουν οικονομικά ώστε να αποκατασταθούν οι υλικές ζημίες. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν να συγκεντρωθούν σε χρόνο ρεκόρ περίπου δύο εκατομμύρια γιεν τον Οκτώβριο του 2007.
Διαβάστε ακόμη: Ιαπωνία: Ρίχνει 53 δισ. δολάρια για να ζεστάνει την οικονομία
Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η σειρά της οδού Ερμού να λειτουργήσει ως πρέσβειρα των ελληνικών προϊόντων στην Ιαπωνία. Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της Αθήνας, και η αδελφοποίηση της με οδό Okyrayama στην Γιοκοχάμα τον Αύγουστο του 2008 ήταν η αφορμή στην οποία πάτησε η ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο και το εκεί Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών, για να πραγματοποιήσει, σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία «Active Japan Inc.», προβολή των ελληνικών τροφίμων στην Υοkohama, τη δεύτερη πόλη της Ιαπωνίας.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κρόκος Κοζάνης και τσάι από φύλλα ελαιόδεντρου. Τόσο ο Εμπορικός Ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας όσο και επιχειρηματίες που έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στην ιαπωνική αγορά στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων, στις ευεργετικές ιδιότητες αυτών στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και στην βούληση για περαιτέρω προσέγγιση των δύο πλευρών, μέσω της προβολής ελληνικών προϊόντων.
Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της οδού «Elm Street» (ιαπωνική απόδοση της λέξης «Ερμού») -που αποτελεί μέρος της «Okurayama street»- Ηiroyuki Yamada, o αντιπρόεδρος αυτής κ. Μorihiko Saito, ιδιοκτήτες καταστημάτων και εστιατορίων της συγκεκριμένης οδού, καταναλωτές, καθώς και δημοσιογράφοι της ιαπωνικής εφημερίδας Yomiuri.
Η οδός Okurayama συνίσταται από τρία τμήματα: την ομώνυμη οδό, την Elm street και την Olive street. H μεγαλύτερη εξ αυτών και η εμπορικότερη είναι η Elm street στην οποία δραστηριοποιούνται 46 καταστήματα. Τα κτίρια που είναι κτισμένα κατά μήκος αυτής, ομοιάζουν ως προς την αρχιτεκτονική τους με αρχαίους ελληνικούς ναούς.