Έρωτας στο γραφείο; Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τα… μπερδέματα

Έρωτας στο γραφείο; Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τα… μπερδέματα
The Office TV Series 2005 - 2013 USA Creators : Greg Daniels, Ricky Gervais, Stephen Merchant 2005 Season 2, episode 16 : Valentine's Day Director : Greg Daniels Angela Kinsey, Kate Flannery, Steve Carell, Phyllis Smith, Jenna Fisher Restricted to editorial use. See caption for more information about restrictions. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented. (Photo by 7e Art/NBC Universal Television / Photo12 via AFP) Photo: AFP
Ενώ ένας μικρός «έρωτας στο γραφείο» μπορεί να μην είναι επιβλαβής, είναι σοφό να το προσεγγίσει κανείς με προσοχή για να αποφύγει δράματα αντάξια της μεγάλης οθόνης.

Οι ερωτικές σχέσεις στον χώρο εργασίας μπορεί να αποτελούν θέμα για τηλεοπτικά δράματα και ρομαντικές κομεντί, αλλά στην πραγματική ζωή μπορούν να οδηγήσουν είτε σε αληθινές σχέσεις είτε σε μεγάλο χάος.

Κάποιες φορές, βρίσκονται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου. Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της McDonald’s, Steve Easterbrook, απολύθηκε το 2019 λόγω σχέσης του με μια υπάλληλο.

Άλλες φορές, καταλήγουν σε μακροχρόνιες σχέσεις — τελικά, αν περνάς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σου στη δουλειά, είναι πολύ πιθανό να γνωρίσεις κάποιον που θέλεις να βγεις ραντεβού μαζί του. Ένα παράδειγμα: Η Melinda French Gates, που ήταν υπεύθυνη έργων στη Microsoft όταν γνώρισε τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο, Bill Gates. Το ζευγάρι πέρασε σχεδόν τρεις δεκαετίες παντρεμένο, απέκτησε τρία παιδιά και δημιούργησε μαζί μια αυτοκρατορία φιλανθρωπίας.

Αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια σχέση με συνάδελφο μπορεί να πετύχει, η σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού Cheryl Swirnow δήλωσε στο Business Insider ότι υπάρχουν ακόμη κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να αποφύγει τυχόν μπερδέματα.

«Το κλειδί είναι να διασφαλίζεται ότι και τα δύο μέρη μπορούν να διατηρήσουν τον επαγγελματισμό τους και να διαχειριστούν τυχόν προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν», δήλωσε η Swirnow.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο έργο — οι ανισότητες εξουσίας και τα δράματα των σχέσεων είναι από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την κουλτούρα του γραφείου.

«Οι υπάλληλοι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα να ακολουθούν όλες τις πολιτικές του εργασιακού χώρου όταν βγαίνουν ραντεβού με κάποιον πιο κατώτερο υπάλληλο, ειδικά αν αυτός αναφέρεται σε αυτούς», δήλωσε ο Christopher Sheekey, νομικός σύμβουλος και σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού στην Engage PEO.

Ο Sheekey πρόσθεσε: «Αυτού του είδους οι σχέσεις συχνά οδηγούν σε παράπονα από άλλους υπαλλήλους σχετικά με ευνοιοκρατία και άδικη μεταχείριση στον χώρο εργασίας».

Για να αποφευχθούν τα παράπονα ή η αμηχανία ανάμεσα στους συναδέλφους, ο Sheekey είπε ότι είναι καλύτερο να εξοικειωθεί κανείς με τους κανόνες της εταιρείας. Για ορισμένες επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει την υπογραφή ενός “συμβολαίου αγάπης” για να τεκμηριωθεί η συναίνεση. Άλλες εταιρείες μπορεί απλά να ζητούν να ενημερωθεί ο διευθυντής και το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.

«Άλλοι εργοδότες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τον κανόνα του “ενός ραντεβού”, που σημαίνει ότι αν ζητήσεις κάποιον συνάδελφο για ραντεβού και αυτός αρνηθεί, δεν επιτρέπεται να ζητήσεις ξανά», δήλωσε ο Sheekey. Αυτό είναι κατανοητό, είπε, για την προστασία από την παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους ανθρώπους σήμερα να γνωρίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές. Έχουν βρεθεί στη δίνη μιας επιδημίας μοναξιάς, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία, με μερικούς να το αποδίδουν στην έλλειψη «τρίτων χώρων» — ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κοινωνικούς χώρους που δεν είναι ούτε ο χώρος εργασίας ούτε το σπίτι. Τώρα, καθώς οι προϊστάμενοί τους εφαρμόζουν πολιτικές επιστροφής στο γραφείο, γνωρίζουν καλύτερα τους συναδέλφους τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ερωτικές σχέσεις.

Έτσι, ενώ ένας μικρός «έρωτας στο γραφείο» μπορεί να μην είναι επιβλαβής, είναι σοφό να το προσεγγίσει κανείς με προσοχή για να αποφύγει δράματα αντάξια της μεγάλης οθόνης.

Το Business Insider συνέταξε μια λίστα με τα «πρέπει» και τα «μη» βασισμένη στις συμβουλές των Swirnow και Sheekey.

Πρέπει:

  • Κρατήστε τις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής στο ελάχιστο.
  • Προτεραιοποιήστε τον επαγγελματισμό.
  • Να είστε διαφανείς όταν αποκαλύπτετε τη σχέση σας στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.
  • Ορίστε σαφή όρια.
  • Μετά τον χωρισμό, συμπεριφερθείτε στον πρώην σύντροφό σας σαν κανονικό συνάδελφο.
  • Αναφέρετε οποιαδήποτε ακατάλληλη προσέγγιση από συνάδελφο.

Μην:

  • Παρενοχλείτε έναν συνάδελφο για να δεχτεί να βγει ραντεβού.
  • Κάνετε τους συναδέλφους σας να αισθάνονται άβολα με την οικειότητα στον χώρο εργασίας.
  • Φέρνετε το δράμα της σχέσης σας στο γραφείο.
  • Κουτσομπολεύετε τη σχέση σας με άλλους υπαλλήλους.
  • Κακολογείτε τον πρώην σας στον χώρο εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: