Έρχονται αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για πιο «πράσινη» βιομηχανία

Έρχονται αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για πιο «πράσινη» βιομηχανία
Photo: pixabay.com
Τα 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας και η στήριξη λειτουργικών δαπανών με πόρους από CO2.

Στήριξη των λειτουργικών δαπανών της βιομηχανίας και ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να επιταχυνθούν επενδύσεις στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την πράσινη μετάβαση και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

Ειδικότερα, για την στήριξη της πράσινης ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας προωθείται ρυθμιστικό πλαίσιο με στόχο την αξιοποίηση πόρων από τους ρύπους και την αύξηση των εσόδων από τις δημοπρασίες για την αντιστάθμιση του κόστους CO2. Παράλληλα με την αξιοποίηση του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ, απ’ όπου η ελληνική βιομηχανία έχει εξασφαλίσει περίπου 0,5 δισ. ευρώ, θα προωθηθούν κρίσιμες επενδύσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες, στο πλαίσιο των εγκαινίων επένδυσης 26 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του ομίλου Τιτάν στο Καμάρι, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι αρκετοί για να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, όπως τα έχουμε σχεδιάσει. Επομένως, θα πρέπει να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των συστημάτων, όπως είπε και προανήγγειλε πρωτοβουλίες σε ότι αφορά το CO2, που δύσκολα μπορεί να βγει από την παραγωγική διαδικασία μεγάλων βιομηχανιών, όπως π.χ. η βιομηχανία τσιμέντου. Σε αυτές τις βιομηχανίες η πράσινη μετάβαση θα γίνει με προώθηση επενδύσεων στην δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Οπότε είναι μονόδρομος η στήριξη των επενδυτικών δαπανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Σκυλακάκης με αφορμή τις επενδύσεις του ομίλου Τιτάν αναφέρθηκε στην εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων από τη βιομηχανία και τις συν-επενδύσεις για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, μειώνοντας στο μισό το ανθρακικό αποτύπωμα της ελληνικής βιομηχανίας.

Όπως είπε, είναι σημαντικό ότι μεγάλες βιομηχανίες και διυλιστήρια κερδίζουν μεγάλα ποσά χρηματοδότησης από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, τα οποία ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης 234 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε ο όμιλος Τιτάν.

Από την άλλη μεριά το κράτος στηρίζει τον τομέα της μεταφοράς αλλά και της αποθήκευσης μέσω του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ώστε να δημιουργηθεί μια εθνική αποθήκη CO2 στον Πρίνο, αν και πολύ μικρότερη από τις πραγματικές μας ανάγκες. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, με το 1/3 περίπου να αφορά το τμήμα του ΔΕΣΦΑ και τα υπόλοιπα την Energean.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προωθεί στήριξη της λειτουργικής δαπάνης των προσπαθειών της βιομηχανίας για δέσμευση και αποθήκευση CO2 μέσω συστήματος αξιοποίησης πόρων από τους ρύπους και θέσπισης ανώτατου ορίου. Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκυλακάκης, εξετάζεται αυτό το διάστημα η υιοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος σημειώνοντας παράλληλα ότι οι επενδύσεις αυτές είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνες, κυρίως λόγω των διακυμάνσεων των τιμών του CO2 που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν τυχόν γεωπολιτικές διαταραχές. Από την άλλη μεριά όμως αποτελούν μονόδρομο, καθώς η πράσινη ενέργεια και η πράσινη μετάβαση δεν μπορούν να σταματήσουν διότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα είναι πολύ χειρότερη τις επόμενες δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: