Έρχονται ισχυρά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Έρχονται ισχυρά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δεν εικονίζεται) συνομιλεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βασικός στόχος είναι η μεγέθυνση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δέσμη μέτρων και κινήτρων για ενώσεις / συγχωνεύσεις εταιρειών και επιπλέον κίνητρα για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Βασικός στόχος είναι η μεγέθυνση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ώστε να υπερκεραστεί το εμπόδιο του κατακερματισμού και να υπάρξουν οικονομίας κλίμακας. 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

  1. Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου για την απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
  2. Ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.
  3. Μείωση του κόστους εισαγωγής μέσω και της ελαστικοποίησης των σημερινών αυστηρών προϋποθέσεων που επιβάλλουν τη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου για όσες εταιρείες εισάγονται στην Εναλλακτική Αγορά.
  4. Φορολογικά κίνητρα και άλλες μορφές ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και αυξημένες αποσβέσεις, διπλάσιες από σήμερα, των δαπανών εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά.
  5. Κατάργηση γραφειοκρατικών διατυπώσεων, ταχύτερη έκδοση εγκρίσεων
  6. Μειωμένη φορολογία για τις πατέντες με επέκταση του χρονικού ορίου των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στα πρότυπα του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box. Σήμερα προβλέπεται φοροαπαλλαγή για τρία χρόνια, η οποία πρόκειται να συμπληρωθεί με μια περίοδο φοροέκπτωσης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος σε βάθος δεκαετίας.
  7. Υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας έως και 300% από 200% που ισχύει σήμερα.
  8. Αύξηση στις 900.000 ευρώ του ορίου των επενδύσεων όπου θα ισχύει έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα, όταν πραγματοποιούνται από «επενδυτικούς αγγέλους» και όσους επενδύουν σε ελληνικές startups.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: