Αισιοδοξία εντός, απειλές εκτός…
- 20/04/2015, 15:52
- SHARE
Τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση και πώς απαντούν οι δανειστές, αυξάνοντας τη πίεση.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου, παρά τα αντικρουόμενα μηνύματα που έρχονται σε καθημερινή βάση από το εξωτερικό, ότι οι συζητήσεις συνεχίζουν να κινούνται σε πολύ αργούς ρυθμούς και δεν αναμένεται να καταλήξουν πριν το επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Η «Ομάδα των Βρυξελλών», που συνεδριάζει στο…Παρίσι, αποφάσισε-σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές- να χαμηλώσει τον πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δεν είναι σαφείς για το ύψος στο οποίο κατέληξαν, καθώς από τη μία υποστηρίζουν ότι θα είναι 1,5% του ΑΕΠ, από την άλλη, συμπληρώνουν ότι «αν δεν είναι 1,5% θα είναι κάτι κοντά στο 1,5%». Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών, η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται.
Παράλληλα, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, αν και από την ελληνική πλευρά διαρρέεται ότι υπάρχει συμφωνία, τα «αγκάθι» του πού θα καταλήξουν τα όποια έσοδα παραμένει, αφού η κυβέρνηση επιμένει να χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό και οι δανειστές να κατευθύνεται στην αποπληρωμή του χρέους.
Η εξαγγελία για διεξαγωγή EWG την Τετάρτη, ανοίγει το δρόμο για κάποιες ελπίδες προόδου, όμως οι δανειστές συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως «κλείσιμο της αξιολόγησης» αναμένεται μόνο όταν υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών και του ασφαλιστικού.
Οι προειδοποιήσεις είναι πλέον δραματικές, με πιο έντονη εκείνη του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ουσιαστικά δηλώνει ότι η Ελλάδα «μετράει μέρες», σε ό,τι αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται να εξαντληθούν και οι εγγυήσεις (collaterals) που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, προειδοποιώντας ουσιαστικά με «φρένο» στον ELA.
Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα απαντά με απειλές για… «Κούγκι», μένοντας στις προειδοποιήσεις για μετάδοση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι εκείνοι που υποτιμούν τις επιπτώσεις ενός Grexit νομίζοντας ότι οι Ευρωπαϊκές τράπεζες είναι θωρακισμένες, «παίζει με τη φωτιά», την ώρα που ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει δημοσίως ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας, που θα αποτρέψουν κάτι τέτοιο.
Παράλληλα στραγγίζουν και τα τελευταία διαθέσιμα στα ταμεία των οργανισμών του Δημοσίου, που υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, αφού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναμένεται να μεταφερθούν υποχρεωτικά στο Κοινό Ταμείο της Τραπέζης της Ελλάδος, για να χρησιμοποιηθούν για εσωτερικό δανεισμό.
Ωστόσο, μετά από αυτή την κίνηση, η θέση της χώρας αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς αυτά είναι τα τελευταία μετρητά στο ταμείο της χώρας. Από τον επόμενο μήνα, δεν θα υπάρχει πλέον καμία εναλλακτική, μιας και τα…3-5 δισ. ευρώ που περιμένουμε από τους Ρώσους, μάλλον αργούν…