Αισιοδοξία για ηπιότερη ύφεση το 2015 – Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Αισιοδοξία για ηπιότερη ύφεση το 2015 – Τι εκτιμούν οι αναλυτές
x-default

Στο 1% η ύφεση το 2015 εκτιμάει η Eurobank – Τι «βλέπουν» για το 2015 στο υπουργείο Οικονομικών.

Βελτιωμένα είναι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για την ύφεση και το πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016. Συγκεκριμένα η πρόβλεψη για φέτος είναι η ύφεση να διαμορφωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ αντί για 2,3% που ήταν η πρόβλεψη, ενώ αντί για 1,5% το 2016 η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα είναι 1,3%.

«Είναι καλύτερη η βάση του 2015. Αυτό θα αποτυπωθεί στη ροή εσόδων του προϋπολογισμού του 2016. Άγκυρα του προϋπολογισμού του 2016 είναι ο στόχος πρωτογενούς ισοζυγίου. Στο δεύτερο πρόγραμμα στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 4,5% ΑΕΠ. Πλέον ο στόχος είναι 0,5% του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 είναι μικρότερος επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει νέα μέτρα. Πρώτη δέσμευση είναι η δημοσιονομική ισορροπία. Τα δημόσια οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από το 2009. Δεύτερη δέσμευση είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η αντιμετώπιση της προϊούσας δημοσιονομικής κρίσης», ανέφερε ο Γ. Χουλιαράκης.

Ακόμα χαμηλότερη ύφεση, της τάξης του 1%, αναμένει για την ελληνική οικονομία η Eurobank, εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στην πορεία του ΑΕΠ θα αποδειχθούν σαφώς ηπιότερες των αναμενομένων.

Σε έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Eurobank επισημαίνει ότι η πραγματική συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2015 θα διαμορφωθεί στο 1% έναντι 2,3% των επίσημων προβλέψεων.

Όσον αφορά στο γ΄ τρίμηνο του 2015, η τράπεζα αναμένει ύφεση 2% έναντι ανάπτυξης 1,6% το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Σχετικά με τους κινδύνους της οικονομίας, η ελληνική τράπεζα εκτιμά ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του νέου προγράμματος, οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και τα νέα μέτρα λιτότητας αποτελούν – και θα συνεχίσουν να αποτελούν για κάποιο διάστημα – τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος.

Κατά συνέπεια, προσθέτει η Eurobank, η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η ταχεία εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση του συμφωνηθέντος πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας με ευρωπαϊκά κεφάλαια (περίπου €35 δις έως το 2020) θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάσχεσης του νέου υφεσιακού φαινομένου.

Το εν λόγω φαινόμενο, καταλήγει η τράπεζα, αναμένεται να συνεχισθεί έως και το β΄ τρίμηνο του 2016 καθώς, στο βαθμό που οι εκτιμήσεις μας αποδειχθούν ακριβείς, η μεταφορά (carryover) της ύφεσης του 2015 στο επόμενο έτος δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες.

«Eίναι ιδιαίτερα πιθανό η ύφεση να είναι χαμηλότερη από τις υφιστάμενες επίσημες προβλέψεις», επισημαίνει το μηνιαίο δελτίο και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Όπως υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ, «η ύφεση προβλέπεται να διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά, εκτιμώντας ότι το 2016 θα διαμορφωθεί στο -1,3%, στο οποίο συγκλίνουν και οι προβλέψεις της πρόσφατης έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εντούτοις, η πρόβλεψη για το μέγεθος της ύφεσης του 2015, λόγω των ιδιαιτεροτήτων των γεγονότων που έλαβαν χώρα το 2015 και επηρέασαν την εγχώρια οικονομία, χρήζει περαιτέρω ανάλυσης των επιμέρους δεικτών».