Αισιοδοξία για το εμβόλιο της Pfizer- Πότε θα έρθει στην Ελλάδα, ποιοι θα το κάνουν

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της Pfizer- Πότε θα έρθει στην Ελλάδα, ποιοι θα το κάνουν
epa08473177 A laboratory employee works in a Laboratory at the Institute of Virology at the University in Marburg, Germany, 08 June 2020. The Philipps University of Marburg, the German Centre for Infection Research (DZIF), the Ludwig Maximilian University of Munich (LMU) and the University Medical Centre Hamburg-Eppendorf (UKE) are jointly researching a vaccine against the SARS-CoV-2 coronavirus. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά τον ενθουσιασμό που ακολούθησε την ανακοίνωση περί αποτελεσματικότητας 90%, η επόμενη ημέρα έφερε πολλά… ερωτήματα σχετικά με τα επόμενα βήματα. Για παράδειγμα, πότε θα ξεκινήσει η διανομή του, πώς θα μεταφερθεί, και όσον αφορά τη χώρα μας, πόσα θα λάβει η Ελλάδα.

Η υφήλιος περιμένει με το «πράσινο φως» του αμερικανικού οργανισμού υγείας για το εμβόλιο της Pfizer, που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο όπλο στον πόλεμο κατά του φονικού ιού.

Μετά τον ενθουσιασμό που ακολούθησε την ανακοίνωση περί αποτελεσματικότητας 90%, η επόμενη ημέρα έφερε πολλά… ερωτήματα σχετικά με τα επόμενα βήματα. Για παράδειγμα, πότε θα ξεκινήσει η διανομή του, πώς θα μεταφερθεί, και όσον αφορά τη χώρα μας, πόσα θα λάβει η Ελλάδα.

Ο Κικίλιας για το εμβόλιο

Ιδιαίτερη αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος τόνισε ότι όλος ο πλανήτης υποδέχθηκε την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer με πολύ μεγάλη αισιοδοξία. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την προμήθεια εμβολίων. «Θα έχει το εμβόλιο όποτε θα το έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.

Εξήγησε ότι θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

«Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε σε μια μερική κανονικότητα και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες μας και να μην προσέχουμε τους επόμενους μήνες, αλλά αντίθετα πρέπει να πάρουμε κουράγιο και δύναμη για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή προσπάθεια και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες μέχρις ότου έρθουν τα εμβόλια».

Ο υπουργός είπε ότι είναι το τέταρτο εμβόλιο, αυτό της Pfizer, που έρχεται σε συμφωνία η Ε.Ε. και βάση αλγόριθμου και ποσοστό πληθυσμιακό η κάθε χώρα της Ε.Ε. θα προμηθεύεται τον ανάλογο αριθμό δόσεων εμβολίου. Εκπονείται ένα σημαντικό σχέδιο με κέντρα εμβολιασμού, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Κικίλιας.

«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε με τη σειρά της η κ. Κοτανίδου.

Πόσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εκτίμησε ότι περίπου 7.000.000 Έλληνες θα πρέπει να εμβολιαστούν, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς στον κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο από τις εταιρείες Pfizer και BionTech η κυρία Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, σημείωσε ότι δεν περίμενε πως το εμβόλιο των Pfizer και BionTech θα ήταν τόσο αποτελεσματικό. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 90% είναι ικανοποιητικότατη.

Μάλιστα, η κυρία Λινού έφερε ως παράδειγμα τα εμβόλια της γρίπης, τα οποία, όπως διευκρίνισε, έχουν αποτελεσματικότητα 60% με 70%. Σχετικά, πάντως, με το ερώτημα ποιοι θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πρώτοι, η κυρία Λινού τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού και στη συνέχεια να κάνουν το εμβόλιο ευάλωτες ομάδες και ηλικιωμένοι.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε ακόμη πως εκτιμά ότι μέχρι την άνοιξη του 2021 το εμβόλιο θα έχει διατεθεί μόνο σε ορισμένους, υπονοώντας σαφώς ότι μέχρι τότε δεν θα έχει εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός.

Επιχείρηση εμβόλιο

Μόλις δοθεί η απαραίτητη άδεια, η αμερικανική εταιρεία θα αποστείλει αεροπορικός προς την Ευρώπη τα πρώτα από τα 300 εκατομμύρια εμβόλια που έχει ήδη προπαραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό πιθανολογείται ότι θα συμβεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων αναμένεται να είναι έτοιμος για αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου. Από την κεντρική Ευρώπη θα ξεκινήσει μια τεράστια αεροπορική επιχείρηση με στόχο να μοιραστούν τα εμβόλια προς όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η μεταφορά πρέπει να γίνει ταχύτατα λόγω της ευαισθησίας των εμβολίων.

Στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν σε πρώτη φάση περίπου 1,6 εκατομμύρια δόσεις.

Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα καθώς από την Αθήνα θα ξεκινήσει το μοίρασμά του προς τα νοσοκομεία αναφοράς Covid σε ολόκληρη την χώρα.

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε θαλάμους βαθιάς κατάψυξης στους -70 βαθμούς Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει ενεργό και σε θαλάμους ψύξης από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά για μόλις μια εβδομάδα.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία μέσω του συνθετικού MRNA το οποίο εκπαιδεύει τον ανοσοποιητικό σύστημα στην παραγωγή αντισωμάτων για τον covid19. Η πλήρη θωράκιση του οργανισμού θα χρειαστεί 2 δόσεις εμβολίου μέσα σε 28 ημέρες.

Τι λένε εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές του εμβολίου της Pfizer

Τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού, σκόρπισαν χαμόγελα και έδωσαν ελπίδα σε όλο τον κόσμο.

Πίσω από αυτή την προσπάθεια, εκτός από τους επιστήμονες και τους επικεφαλής των εταιρειών, που σημείωσαν αυτή την επιτυχία, κρύβονται και οι αφανείς αλλά απολύτως απαραίτητοι ήρωες:

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές  του εμβολίου.

Άνθρωποι οι οποίοι έκαναν πρώτοι το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό περιέγραψαν πώς αισθάνθηκαν και τι παρενέργειες έχει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Πάνω από 43.500 άνθρωποι σε έξι χώρες πήραν μέρος στις δοκιμές της φάσης 3 για το εμβόλιο της Pfizer, ενώ αναμένονται και νεότερα από δεύτερη ομάδα εθελοντών.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις, ενώ οι εθελοντές δεν γνωρίζουν αν έλαβαν το κανονικό εμβόλιο ή όχι.

Από τις μαρτυρίες των εθελοντών, προκύπτει ότι οι παρενέργειες του πολυαναμενόμενου εμβολίου της Pfizer, κατά του κορωνοϊού είναι παρόμοιες με αυτές του εμβολίου της γρίπης.

Παρομοίασαν τα συμπτώματα που είχαν ως ένα βαρύ hangover αφού αισθάνθηκαν έντονο πονοκέφαλο, πυρετό και πόνους στους μύες.

Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να αποθηκεύεται στους -70C κάτι το οποίο καθιστά απαγορευτική την ύπαρξή του σε φαρμακεία. Η μεταφορά του θα γίνεται με ειδικά φορτηγά ψυγεία και σε ειδικά βαλιτσάκια τα οποία θα είναι γεμάτα με ξηρό πάγο έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Ηλίας Μόσιαλος: «Δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί μέχρι στιγμής»

Ενθουσιασμένος με τα νέα για το εμβόλιο εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο MEGA. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι αν το εμβόλιο πάρει έγκριση  θα είναι ασφαλές.

«Δε θα πάρει έγκριση αν υπάρχει περίπτωση να έχει μεγάλες παρενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις σε όσους το κάνουν. Αν κάνετε οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να έχετε λίγο πυρετό ή μικρό πόνο. Αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην προφύλαξη που μπορούμε να έχουμε από τον κορωνοϊό», τόνισε και υπογράμμισε ότι : «Οι κλινικές δοκιμές αυτού του εμβολίου δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών, όπως έγινε με άλλες εταιρίες. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάτι που να μας ανησυχεί».

Παράλληλα επισήμανε πως «αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 80%, και το κάνει το 70% του πληθυσμού, θα έχουμε ανοσία στην κοινότητα 56%. Στο ποσοστό αυτό θα προστεθεί και η ανοσία που έχουν αποκτήσει όσοι κόλλησαν τη νόσο. Θα περάσουν δύο – τρεις μήνες αφότου έχει δημιουργηθεί αυτό το “τείχος” για να αρχίσει να φθίνει η νόσος», συνέχισε.

«Πιστεύω ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί. Εγώ θα είμαι από τους πρώτους αν έρθει αύριο, αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να επιβληθεί», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Οι συγκινητικές μαρτυρίες

Σύμφωνα με τη Daily Mail, 45χρονη εθελόντρια είπε ότι η πρώτη δόση της προκάλεσε παρενέργειες ίδιες με αυτές του εμβολίου της γρίπης αλλά αυτά εντάθηκαν μετά την δεύτερη δόση.

Ένας άλλος εθελοντής, ο 44χρονος Γκλεν Ντισίλντς, είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer του προκάλεσε ένα αίσθημα σαν «βαρύ hangover» αλλά γρήγορα τα συμπτώματα υποχώρησαν. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ενθουσιασμένος με τις ανακοινώσεις από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

Ο λομπίστας από το Τέξας δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι πήρε το πραγματικό εμβόλιο και όχι το placebo, καθώς έκανε τεστ αντισωμάτων και βγήκε θετικό.

Ένας άλλος εθελοντής, είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer του προκάλεσε ένα αίσθημα σαν «βαρύ hangover» αλλά γρήγορα τα συμπτώματα υποχώρησαν. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ενθουσιασμένος με τις ανακοινώσεις από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

Ο λομπίστας από το Τέξας δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι πήρε το πραγματικό εμβόλιο και όχι το placebo, καθώς έκανε τεστ αντισωμάτων και βγήκε θετικό.

«Συμμετείχα στις δοκιμές γιατί θέλω να πάρουμε τις ζωές μας πίσω»

Η Carrie, μια γυναίκα από το Μιζούρι, είπε ότι πήρε την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και την δεύτερη τον περασμένο μήνα. Ανέφερε ότι υπέφερε από πονοκέφαλο, είχε πυρετό και πόνους σε όλο το σώμα. Όμως στην δεύτερη δόση αυτές οι παρενέργειες εντάθηκαν.

Είπε ότι προσφέρθηκε να γίνει εθελόντρια γιατί αισθάνθηκε ότι είναι καθήκον της ως πολίτη και η χθεσινή ανακοίνωση της Pfizer την έκανε να αισθανθεί περήφανη. Εξήγησε επίσης ότι είδε τόσους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν και έτσι πήρε την απόφαση. «Ο καθοριστικός παράγοντας για μένα είναι να μην χαθούν άλλες ζωές και να πάρουμε την ζωή μας πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον έχει και η περίπτωση της δημοσιογράφου του CBS, Αντρέα Λουτσία, η οποία επίσης ήταν εθελόντρια στις δοκιμές του εμβολίου.

Όπως είπε, η διαδικασία ήταν πανεύκολη: η έγχυση του εμβολίου έγινε στο μπράτσο της και η ίδια δεν μάτωσε καθόλου.

Δεν γνωρίζει εάν έλαβε το κανονικό ή το εικονικό εμβόλιο, ωστόσο εξήγησε ότι η προετοιμασία για όλους τους εθελοντές είναι ίδια: πρέπει να δώσουν δείγμα αίματος, ούρων, ιατρικό ιστορικό, καθώς και να ζυγιστούν και να θερμομετρηθούν πριν λάβουν την πρώτη δόση τους.