Αισιοδοξία στην κυβέρνηση παρά τις προειδοποιήσεις για Grexit

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση παρά τις προειδοποιήσεις για Grexit

Oλοκληρωμένη συμφωνία και αξιολόγηση από την τρόικα θέλουν οι πιστωτές – Το «κλειδί» της διαπραγμάτευσης.

Αποφασισμένη να διατηρήσει τις “κόκκινες” γραμμές, αλλά και αισιόδοξη ότι η συζήτηση στο Brussels Group θα οδηγήσει σε απεμπλοκή και σε σύγκληση έκτακτου Eurogroup τη Δευτέρα εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά τα συνεχή μηνύματα των Ευρωπαίων ότι οι διαβουλεύσεις δεν έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά.

Τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, ενώ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί κανένα μέτρο, εάν πρώτα δεν λάβουν ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις ότι θα ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Ωστόσο, οι εταίροι είναι πολύ σαφείς: η ρευστότητα θα «ξεκλειδώσει» μόνο εάν υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία και αξιολόγηση από την τρόικα, ενώ παράλληλα, στέλνουν μηνύματα ότι έχουν ήδη προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν συμμορφωθεί» με τις υποδείξεις τους. Το μήνυμα εστάλη τόσο από τον επικεφαλής του Eurogroup, όσο και από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

Τα μέτρα, που παρουσιάζονται σήμερα στην Ομάδα των Βρυξελλών δεν θα περιέχουν καμία έκπληξη σε σχέση με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά και αφορούν στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ και τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, καθώς και το φόρο πολυτελείας στις διανυκτερεύσεις. Το πολυνομοσχέδιο που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και μορφοποιηθεί αναμένεται να παρουσιαστεί μόνο στο γενικό του περίγραμμα.

Ωστόσο, «κλειδί» για την πορεία της διαπραγμάτευσης παραμένουν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 1,2%-1,4%, την ώρα που οι «θεσμοί» βλέπουν μηδενική ανάπτυξη ή ακόμη και ύφεση, αφού το πρώτο εξάμηνο θεωρείται χαμένο.

Ανάλογη είναι η διάσταση απόψεων και για το πρωτογενές αποτέλεσμα, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τους δανειστές να εκτιμούν ότι ακόμη και με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, τη μη καταβολή της 13ης σύνταξης και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, θα υπάρξει έλλειμμα της τάξεως του 0,5%-1% του ΑΕΠ.

Η διαφορά αυτή στις εκτιμήσεις, ουσιαστικά προαναγγέλλει «τρύπα» 2-3 δισ. ευρώ στον φετινό Προϋπολογισμό, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.