ESM: Υψηλό αλλά βιώσιμο το ελληνικό χρέος
- 18/06/2015, 17:11
- SHARE
"H απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είναι ακόμα σε ισχύ, όπως είναι και οι προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν".
Την ετήσια έκθεση του έδωσε στη δημοσιότητα ο μηχανισμός διάσωσης της Ευρωζώνης, ESM. Σε αυτή αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει ήδη ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές της ευρωζώνης ίση με το μισό του ΑΕΠ που είχε το 2013, προσθέτοντας επίσης ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μεν υψηλό, αλλά παρ’ όλα αυτά βιώσιμο.
Όπως αναφέρει το Reuters, η έκθεση του ESM αναφέρει ότι μετά από πολλές τροποποιήσεις που έγιναν στους αρχικούς όρους των προγραμμάτων βοήθειας τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα έχει ελάχιστες υποχρεώσεις για αποπληρωμές μέχρι το 2023. Ο μέσος χρόνος ωρίμανσης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι 32,5 χρόνια μέχρι το 2023, γράφει το Reuters, η Ελλάδα δε χρειάζεται να πληρώσει τους τόκους ή το κεφάλαιο σε αυτά τα δάνεια.
Το ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ. Όμως σύμφωνα με τον ESM, «δεν μπορεί κανείς να αποφανθεί αν το χρέος είναι βιώσιμο απλώς κοιτώντας το ονομαστικό χρέος ως προς το ΑΕΠ». Και προσθέτει:«Η σωστή ανάλυση βιωσιμότητας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη δομή του ελληνικού χρέους. Οι υποχρεώσεις για πληρωμές στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2023 είναι ελάχιστες. Μετά από αυτό το σημείο, η αποπληρωμή απλώνεται σε αρκετές δεκαετίες, κάτι που, αν συνδυαστεί με τα ευνοϊκά επιτόκια που έχουν δοθεί, σημαίνει ένα συνολικά υψηλό, αλλά παρ’ όλα αυτά βιώσιμο χρέος – εφόσον η χώρα συνεχίσει την εφαρμογή της ατζέντας μεταρρυθμίσεων».
Σε καθαρές σημερινές τιμές, η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας που έχει ήδη γίνει αντιστοιχεί στο 49% του ΑΕΠ του 2013. Η Ελλάδα δανείζεται χρήματα από τον ESM με επιτόκιο 1,35% – χαμηλότερα από πολλές χώρες της ευρωζώνης. Το επιτόκιο αυτό είναι σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείζει το ΔΝΤ, δηλαδή 3,6%. Πριν από την κρίση η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί στην αγορά με επιτόκιο περίπου 5%, λέει το ESM.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ έγινε αναφορά στο ζήτημα του χρέους.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι δεν έχει συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και οι ωριμάνσεις είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκά, καθιστώντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους «εύκολη».
Επιπλέον, ο κ. Ρέγκλινγκ ερωτηθείς σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει ενδεχόμενη μη εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, απάντησε ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Μηχανισμού υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια από τον ΕΜΣ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο.
Τέλος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως η Ελλάδα δανειζόμενη από τον ΕΜΣ εξοικονομεί περί τα 8 δισ. κάθε χρόνο (για το 2013 και το 2014).
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πάντως ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είναι ακόμα σε ισχύ, όπως είναι και οι προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν.
Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθεί μια συμφωνία για το τι θα υπάρχει στο πρόγραμμα και μετά να γίνει η συζήτηση για το τι θα ακολουθήσει. Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική πρόταση για αγορά χρέους από τον ΕΜΣ, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε νέο πρόγραμμα, με καινούργια χρήματα από τον ΕΜΣ και ως εκ τούτου θα συνοδευόταν από νέους όρους και προϋποθέσεις.