ΕSM: «Πράσινο φως» στη γραμμή «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης»

ΕSM: «Πράσινο φως» στη γραμμή «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης»
epa08046061 European Commissioner in charge of Economy, Paolo Gentiloni (L); Eurogroup President, Portuguese Finance Minister Mario Centeno (C) and Klaus Regling, Managing Director of the European Stability Mechanism (ESM) hold a press conference after an Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN) at the European Council in Brussels, Belgium, 05 December 2019. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαθέσιμα με ευνοϊκούς όρους 240 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Πράσινο φως» στην εγκαθίδρυση πιστωτικής γραμμής «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» (Pandemic Crisis Support), έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Για κάθε κράτος μέλος που θα αιτηθεί δανειοδότηση το διαθέσιμο ποσό που θα μπορεί να λάβει θα ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ του 2019. Εάν και οι 19 χώρες αντλούσαν χρήματα από το πιστωτικό όριο, τότε το συνολικό ποσό που θα λάμβαναν θα ανερχόταν σε περίπου 240 δισ. ευρώ.

«Τα επόμενα δυόμισι χρόνια, ο ESM θα έχει διαθέσιμα 240 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να καταπολεμήσουν την πανδημική κρίση. Πρόκειται για ένα καινοτόμο μέσο με ευνοϊκούς όρους δανεισμού και χωρίς μακροοικονομικούς όρους. Με τη δημιουργία αυτού του μέσου σε χρόνο ρεκόρ, οι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν ότι ο ESM είναι ένας πραγματικός μηχανισμός στήριξης έκτακτης ανάγκης με μια ευέλικτη εργαλειοθήκη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της εποχής μας », δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM.

«Με τη «Στήριξη κατά της Πανδημικής Κρίσης» τα κράτη μέλη μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος αυτών των αναγκών με ασφαλή τρόπο, με πολύ χαμηλά επιτόκια. Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό, δεδομένου ότι η μόνη προϋπόθεση που συνδέεται με αυτήν την οικονομική υποστήριξη είναι η απαίτηση να δαπανηθούν τα χρήματα σε άμεσες και έμμεσες δαπάνες του τομέα της υγείας, που συνδέονται με την πανδημία », δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Εάν ένα κράτος μέλος του ESM υποβάλει αίτηση για το πιστωτικό όριο, αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται να αντληθούν και τα χρήματα. Τα πιστωτικά όρια της «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν προστασία ή ασφάλιση. Εάν ωστόσο αντληθούν τα δάνεια, θα έχουν μέγιστη μέση διάρκεια 10 ετών. Στο σημείο αυτό η χώρα που θα δανειοδοτηθεί θα πρέπει να πληρώνει περιθώριο 10 μονάδων βάσης (0,1%) ετησίως, μια προκαταβολικής χρέωσης 25 μονάδων βάσης (0,25%) και ετήσια χρέωση υπηρεσίας 0,5 μονάδων βάσης (0,005%).

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητών του EΜΣ και του Eurogroup

«Το σημερινό Eurogroup επιβεβαίωσε τη βούληση των κρατών-μελών να υλοποιηθούν άμεσα οι πρόσφατες αποφάσεις χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Ήδη σήμερα, το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο οποίο συμμετέχει ο Υπουργός Οικονομικών, υιοθέτησε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την άμεση ενεργοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών του Μηχανισμού, με ευνοϊκούς όρους για όλα τα κράτη-μέλη, σχετιζόμενους με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Συζητήσαμε επίσης την άμεση ενεργοποίηση, από τον Ιούνιο, του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού σχήματος “SURE”, μετά τη θετική σημερινή απόφαση των μόνιμων αντιπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των θέσεων εργασίας, από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Επιπλέον, συζητήσαμε τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θέση της χώρας μας είναι οι πόροι να κατευθυνθούν κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη στήριξη της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας στην παρούσα, ιδιαίτερα δύσκολη, οικονομική συγκυρία.

Τέλος, έγινε συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Επαναλάβαμε, ως χώρα, την αναγκαιότητα αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο να είναι γενναίο σε μέγεθος, να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει μεγάλη διάρκεια, να έχει ευελιξία, να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά – κυρίως – κλάδους και χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Επιδιώκουμε όλες αυτές οι πολιτικές να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία να είναι οι ελάχιστες δυνατές και να επιστρέψουμε, σύντομα, σε βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

Με την Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση, σχέδιο και υπευθυνότητα, να επιτυγχάνει ισχυρή ανάπτυξη από το 2021!».