ESM προς Ελλάδα: «Υπέρογκο το δημόσιο χρέος – Μείνετε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική σύνεση και τις μεταρρυθμίσεις»

ESM προς Ελλάδα: «Υπέρογκο το δημόσιο χρέος – Μείνετε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική σύνεση και τις μεταρρυθμίσεις»
The EU members advise about the ESM rescue package because of the corona crisis | usage worldwide Photo: AFP
Παρά τις ισχυρές ελληνικές οικονομικές επιδόσεις, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) «βλέπει» διαρθρωτικές δημοσιονομικές δυσκολίες, κληρονομημένες από το πρόσφατο παρελθόν, που αφορούν κυρίως τη βιωσιμότητα του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις κατέγραψε το 2023 η Ελλάδα, με την ανεργία να μειώνεται και το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται περαιτέρω, αναφέρει στην έκθεσή του ο ESM.

Παρά τη μείωση το 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 6,3% του ΑΕΠ, παραμένοντας σημαντικά πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό του. Η Ελλάδα, αναφέρεται, κατέκτησε ένα ορόσημο όταν όλοι οι μεγάλοι οίκοι πλην ενός αποκατέστησαν τα κρατικά της ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα κατά τη διάρκεια του έτους, αφήνοντας ουσιαστικά πίσω μια μακρά και βαριά κληρονομιά από την κρίση του δημόσιου χρέους.

Οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας για το 2024 περιλαμβάνουν ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 2,3%, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται, ωστόσο παραμένοντας υψηλός, στο 2,7%. Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στον ESM/EFSF τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το απόθεμα μετρητών της προβλέπεται να παραμείνει μεγάλο, προσθέτει η ανάλυση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που υποδεικνύει χαμηλό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για αναταραχή στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, σε μεγαλύτερο ορίζοντα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της. Αυτό προκύπτει από τα μεγάλα δημόσια και εξωτερικά χρέη, τα μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα, την αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας και τις ευπάθειες του τραπεζικού τομέα. Οι τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και χαμηλότερη κερδοφορία. Για να μετριάσει αυτές τις προκλήσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στη δημοσιονομική σύνεση και τις μεταρρυθμίσεις, με επίκεντρο το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, προσθέτει ο ESM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: