Έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ και 8.400 θέσεις εργασίας άφησε ο εκθεσιακός κλάδος το 2022

Έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ και 8.400 θέσεις εργασίας άφησε ο εκθεσιακός κλάδος το 2022
Τα στοιχεία έρευνας της Oxford Economics υπογραμμίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Σε σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία εξελίσσεται ο εκθεσιακός κλάδος στη χώρα μας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη βαδίζοντας στα χνάρια των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών με διοργανώσεις που χαρακτηρίζονται για την υψηλή ποιότητα επισκεπτών.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η Oxford Economics για τη συμβολή των εκθέσεων στην ελληνική οικονομία, η οποία παρουσιάστηκε από τον Σύνδεσμο Οργανωτών και Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ), τα έσοδα από επισκέπτες, εκθέτες και πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με εκθέσεις ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, καταγράφηκαν περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας και συνεισφορά 246 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Μάλιστα το 2022 ήταν χρονιά ανάκαμψης έπειτα από την πανδημία που είχε βάλει οποιαδήποτε δραστηριότητα στον … πάγο! Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι δε τα μεγέθη της συνολικής συμβολής του στην οικονομία της χώρας, με έσοδα (άμεσα, έμμεσα και προκαλούμενα) της τάξης του 1,062 δισ. ευρώ, συμβολή 499 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ και υποστήριξη 8.400 θέσεων εργασίας, που καταδεικνύουν τη δυναμική του κλάδου των εκθέσεων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το 2022 οι εκθέσεις στην Ελλάδα «κάλυψαν» περίπου 480.000 τετραγωνικά μέτρα χώρου, ενώ με βάση τη συνολική οικονομική επίπτωση των 1,062 δισ. ευρώ και τη συνολική εκθεσιακή χωρητικότητα 147.500 τ.μ. της Ελλάδας (όπως αναφέρεται στον Παγκόσμιο Χάρτη Χώρων της UFI), τα συνολικά έσοδα ανά τετραγωνικό μέτρο χωρητικότητας ανήλθαν σε περίπου 7.200 ευρώ.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Nick Dugdale-Moore, Διευθυντής της UFI για την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας αποτελεί τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εκθέσεων στον κόσμο μετά την Ινδία, και με διαφορά από τον ανταγωνισμό βρίσκεται στην πρώτη στην Ευρώπη.

«Το 2024 θα είναι χρονιά ανάπτυξης, αναμένουμε ανάπτυξη 2,9%, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα τρέξει το 2024» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικόλαος Παπαθανάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσιάζοντας το Fiscal Structural Plan, ένα νέο εργαλείο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε., το οποίο θα ξεκινήσει το 2024, πρόκειται, όπως είπε, για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στο οποίο προσδιορίζονται οι στόχοι λειτουργίας του κράτους με πενταετή διάρκεια, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουν τα δεδομένα – δηλαδή, δεν μπορεί να αυξηθεί το έλλειμα της γενικής κυβέρνησης πάνω από 3,6% και προβλέπεται συγκεκριμένο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μπορεί να καλύψει ό,τι περιλαμβάνεται στην στοχοθεσία.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ακτίνας αγορών που ξεπερνάνε τα 150 εκατ. κατοίκους και μπορεί να αποτελέσει το εμπορικό επίνειο των επιχειρήσεων απ’ όλον τον κόσμο που αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με αυτές τις αγορές. «Στο Υπουργείο Τουρισμού έχουμε προτάξει τον εκθεσιακό τουρισμό, σε διακριτή θέση και στρατηγική από τον συνεδριακό τουρισμό. Και οι δύο αυτές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα ο εκθεσιακός, είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί εξασφαλίζουν επισκεψιμότητα στη χώρα 12 μήνες τον χρόνο και γιατί το επίπεδο των επισκεπτών είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τον μαζικό ή άλλες μορφές τουρισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον λόγο πήρε ο Θεόδωρος Βώκος, Πρόεδρος του ΣΟΚΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε., καταλήγοντας πως ο κλάδος των εμπορικών εκθέσεων συνεχίζει μια δυναμική πορεία βιώσιμης ανάπτυξης έχοντας αποκτήσει διεθνή προβολή, η οποία φέρνει και αυξημένες προσδοκίες, τόσο από το κοινό όσο και από όλους τους εμπλεκόμενους.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης της Oxford Economics επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση του κλάδου στην κοινωνική, χρηματοοικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Ο δρόμος της ανάπτυξης είναι ανοιχτός για τον κλάδο μας και ο ΣΟΚΕΕ, συνεπής στο όραμα και τους στόχους των μελών του, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να φέρουμε αυτήν την ανάπτυξη πιο γρήγορα και για όλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: