ΕΣΠΑ: Έρχονται νέα προγράμματα επιδοτήσεων ΜμΕ

ΕΣΠΑ: Έρχονται νέα προγράμματα επιδοτήσεων ΜμΕ
Business Team Meeting Project Planning Concept Photo: Shutterstock
Στο τέλος Απριλίου θα κάνει «ντεμπούτο» το νέο πρόγραμμα, ύψους 200 εκατ. ευρώ που ενισχύει τις εξαγωγές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ακολουθούν δύο δράσεις στήριξης επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Νέα επιδοτούμενα προγράμματα από το ΕΣΠΑ για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα τρέξουν το επόμενο διάστημα. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά τη στήριξη της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού προσανατολισμού ΜμΕ και τα άλλα δύο τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Βασικός στόχος του πρώτου προγράμματος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και αυτό αποτυπώνεται και στις επιλέξιμες δαπάνες του, στις οποίες περιλαμβάνονται: πιστοποίηση των προϊόντων, συσκευασία ετικέτα και branding, προμήθεια εξοπλισμού αλλά και το μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού. Η δράση, ουσιαστικά, θα χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, την ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των παραγόμενων προϊόντων τους, μέσω και της συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται εκτός Ελλάδας στην Ε.Ε. αλλά και σε τρίτες χώρες. «Είναι ένα πρόγραμμα με υψηλή προστιθέμενη αξία. Έχει μεγάλη βαρύτητα μέσα σε ταραγμένους καιρούς είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία» αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενίσχυση εξωστρέφειας

Ειδικότερα, έως το τέλος Απριλίου θα έχει ενεργοποιηθεί η δράση με τίτλο «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του ΕΣΠΑ και η οποία θα επιδοτεί επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στις εξαγωγές. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν είναι υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ΚΑΔ μεταποίησης και συνοδευτικών υπηρεσιών.

Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στις 80.000 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο ενίσχυσης είναι οι 200.000 ευρώ. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις της δράσης αφορά τον συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου, ο οποίος δεν δύναται να υπερβαίνει τον υψηλότερο κύκλο εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει για τρεις) διαχειριστικές περιόδους του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Από 40% έως 60% το ποσοστό επιχορήγησης

Το ποσοστό της επιχορήγησης θα ξεκινά από το 40% και μπορεί να αυξηθεί έως και στο 60% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εφόσον πιστοποιείται ότι η επιδοτούμενη επιχείρηση παρουσιάζει αύξηση στις εξαγωγές της. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φακέλου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πράσινη ενέργεια

Τον επόμενο μήνα θα υλοποιηθούν δύο προγράμματα στήριξης ΜμΕ στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία, στη Μεγαλόπολη και σε μικρά νησιά μέσω του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Στο πρόγραμμα για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης μπορούν να ενταχθούν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις για επιχορηγήσεις 140 εκατ. ευρώ. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 5 εκατ. ευρώ και μεγαλύτερος από 45 εκατ. ευρώ. Ενώ, το πρόγραμμα «Επιχειρώ Πράσινα» θα δίνει επιδοτήσεις από 20.000 έως 150.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνουν δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης για τις επιχειρήσεις στα μικρά νησιά της χώρας με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους. Σύμφωνα με τη δράση, θα επιδοτούνται δαπάνες εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων, κτιρίων και εγκαταστάσεων και παροχής υπηρεσιών. Η βασικότερη προϋπόθεση του προγράμματος είναι ότι θα πρέπει το 30% του προϋπολογισμού να κατευθύνεται σε δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μεταξύ αυτών είναι: εξοπλισμός κυκλικής οικονομίας, ηλεκτρικά οχήματα, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ