Αίσθημα εθνικής ενότητας στη Γαλλία μετά τον αποκεφαλισμό του Ερβέ Γκουρντέλ
- 25/09/2014, 17:17
- SHARE
Η εκτέλεση του Γάλλου ορειβάτη από τζιχαντιστές της Αλγερίας μονοπωλεί τη γαλλική κοινή γνώμη.
«Δολοφονία», «εκτέλεση», «φρίκη». Αυτές είναι οι λέξεις που κυριαρχούν σήμερα στον γαλλικό τύπο και συνοδεύουν τη φωτογραφία του Γάλλου ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ, θύμα των «στρατιωτών του Χαλιφάτου» στα βουνά της Αλγερίας.
«Αποκεφαλίστηκε γιατί ήταν Γάλλος» γράφει η Λιμπερασιόν. «Το έγκλημα» λέει η Παριζιέν. «Βαρβαρότητα» η Φιγκαρό και για την επαρχιακή Εκό «Ο αποκεφαλισμός του Ερβέ Γκουρντέλ, είναι ύβρις για το Ισλάμ».
Ο αποκεφαλισμός του Γάλλου ήταν παρόμοιος με τις εκτελέσεις των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων και του Βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου IRIS (Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων), Φρανσουά Μπερνάρ Υουγκ αναφέρει: «Η επιλογή της ημέρας για την παρουσίαση του βίντεο δεν θεωρείται τυχαία. Στο Παρίσι συζητείτο στη Βουλή η πολιτική της κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας, στις δε ΗΠΑ είχαμε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ». Επιπλέον, τονίζει ότι «μπορεί οι τζιχαντιστές να είναι αγροίκοι ή σκληροτράχηλοι μαχητές με Καλάσνικοφ και μαχαίρια ξέρουν όμως πολύ καλά να χειρίζονται το Ίντερνετ και αυτό είναι το στοιχείο που μας κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους. Έχουμε ένα είδος σύγκρουσης, από τη μια τη βαρβαρότητα που μας στέλνει πίσω σε χρόνια ερέβους και από την άλλη τον μοντερνισμό και την τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της επικοινωνίας».
Στον πόλεμο που ξεκίνησε η Γαλλία κατά του Χαλιφάτου ο Ερβέ Γκουρντέλ είναι το πρώτο θύμα. Στο ερώτημα που τέθηκε από τον περίγυρο του θύματος, για το εάν θα μπορούσε να είχε διασωθεί με μια διαφορετική τοποθέτηση του προέδρου Ολάντ, ειδικοί στα θέματα τρομοκρατίας και άμυνας είναι κατηγορηματικά αρνητικοί.
«Είναι πολύ πιθανόν ο Ερβέ Γκουρντέλ να είχε εκτελεσθεί αμέσως μετά τη σύλληψή του», υποστηρίζει ο Πιέρ Σερβάν ειδικός σύμβουλος για τις στρατιωτικές συγκρούσεις και τις στρατηγικές άμυνας.
Η γαλλική κυβέρνηση μελετάει την ενίσχυση των μέτρων προστασίας για τους Γάλλους εντός της επικράτειας αλλά και αυτούς της διασποράς διότι πλέον η Γαλλία είναι «σε πόλεμο με τους απανταχού τζιχαντιστές» και οι κίνδυνοι είναι εντός και εκτός συνόρων.
Μετά από όλα αυτά, υπάρχει μια αυθόρμητη ώθηση συναίνεσης γύρω από τη δράση του προέδρου, η οποία διαπιστώθηκε και στο Κοινοβούλιο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε χθες την υποστήριξή της στην κυβέρνηση και πολλοί δεξιοί βουλευτές μίλησαν για «εθνική ενότητα κατά της τρομοκρατίας». Την κυβέρνηση υποστηρίζουν και πολλοί μετριοπαθείς ιμάμηδες που καταδικάζουν το Χαλιφάτο και δεν θέλουν να γίνεται αμάλγαμα με τις ειρηνικές μουσουλμανικές κοινότητες.
Ο χρόνος θα δείξει εάν αυτή η «εθνική ενότητα» θα μπορέσει να κρατήσει και όταν αρχίζουν να τίθενται κάποια βασικά πρακτικής φύσεως ερωτήματα, όπως εάν ο μειωμένος προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας μπορεί να επιτρέψει στη Γαλλία να συμμετέχει στρατιωτικά σε τρία ανοιχτά μέτωπα (Μαλί, Κεντρική Αφρική, Ιράκ) και εάν θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την προστασία των απανταχού Γάλλων πολιτών.
Γαλλικοί βομβαρδισμοί στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ
Όπως δήλωσε ο Στεφάν Λεφόλ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα στόχους στο Ιράκ. «Έγιναν πλήγματα στο Ιράκ σήμερα το πρωί», είπε ο Λεφόλ χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.
Οι επιδρομές αυτές ήταν οι δεύτερες κατά σειρά μετά την 19η Σεπτεμβρίου, όταν το Παρίσι ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στον διεθνή συνασπισμό που συγκροτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στο Ιράκ και στη Συρία.
Η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας σε όλους «τους δημόσιους χώρους» αλλά και «στις συγκοινωνίες».