Εστίαση: Έπεσε το «σωσίβιο», αλλά η τρικυμία είναι μεγάλη

Εστίαση: Έπεσε το «σωσίβιο», αλλά η τρικυμία είναι μεγάλη
Τι δηλώνουν στο FortuneGreece οι επιχειρηματίες του κλάδου - Ποιοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

Η φάση επανεκκίνησης σε λίγες ημέρες δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία στις επιχειρήσεις εστίασης, μετά από σχεδόν τρίμηνο lockdown, ωστόσο το «σωσίβιο» που έριξε η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ταιριάζει ακριβώς στα μέτρα όλων.

Αν και υπάρχουν επιχειρηματίες που βλέπουν «το ποτήρι μισογεμάτο», σημαντική μερίδα των μικρών και μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων δεν είναι ικανοποιημένη από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θεωρώντας τα κατώτερα της αξίας που επιστρέφει ο κλάδος στην οικονομία.

Επιχειρηματίας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων με το κυβερνητικό επιτελείο μας αναφέρει πως «η μείωση του ΦΠΑ για πέντε μήνες σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά δεν αρκεί για να καλύψει τις ογκώδεις ανάγκες που δημιούργησε η κρίση, αν σκεφτεί κανείς μάλιστα ότι πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος, ο οποίος εν μέσω lockdown έχει απωλέσει το 1/4 του τζίρου της φετινής χρονιάς, απασχολεί 330 χιλ. εργαζόμενους σε 90 χιλ. επιχειρήσεις και παράγει έσοδα περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Δεδομένης της σημαντικής συνεισφοράς του στο ΑΕΠ θα περίμενε κανείς μια πιο γεναία μείωση του ΦΠΑ, η οποία δεν θα περιορίζεται στις δεσμεύσεις που έτσι κι αλλιώς είχαν αναληφθεί από την κυβέρνηση προ πανδημίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Fortune Greece ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ μιλώντας για τα 83 εκατ. ευρώ του «πακέτου» ενίσχυσης του κλάδου και εμμένοντας στην πρότασή του για οριζόντια μείωση στο 6%.

Ο ίδιος σημειώνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κάποια καταστήματα δεν θα ανοίξουν, είτε εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών όπως π.χ. ότι δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο για τραπεζοκαθίσματα, είτε διότι η ζήτηση στην τοπική αγορά τους δεν θα είναι ικανή να φέρει τα αναγκαία έσοδα για την επιβίωση τους. Αν και θεωρεί πρώιμη οποιαδήποτε πρόβλεψη σχολιάζει ότι δεν μπορούν να προσμετρώνται στο πακέτο στήριξης του κλάδου χρήματα τα οποία θα δοθούν από τις επιχειρήσεις, αλλά απλώς παίρνουν μια προθεσμία για αργότερα, όπως π.χ. η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κ.ο.κ. Σημειώνει επίσης ότι τα εργαλεία χρηματοδότησης δεν ευνοούν το σύνολο της αγοράς αλλά τις επιχειρήσεις που έχουν να προσφέρουν cash collateral για να προκριθούν στις δανειοδοτήσεις με επιδότηση τόκων του ΤΕΠΙΧ.

«Το ποτήρι μισογεμάτο»

O Γιώργος Κουτρουλιάς, επικεφαλής του ομίλου Palmie bistro είναι από τους αισιόδοξους. Συμμερίζεται τις αδυναμίες της οικονομίας και θεωρεί ότι για τις δυνατότητες που είχε η κυβέρνηση έπραξε ορθώς, αν και μένει να φανεί στην πράξη πώς θα αποδόσουν τα μέτρα.

«Είναι σημαντική βοήθεια, στα μέτρα των δυνατοτήτων της οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μέτρο για την μείωση των ενοικίων κατά 40%, στο οποίο δόθηκε παράταση. Ωστόσο δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το πώς ορισμένες επιχειρήσεις, ακόμη και η δική του, θα καταφέρουν να μαζέψουν αυτό το 60% σε περιβάλλον χαμηλής ζήτησης. Εξάλλου, η αγορά ανοίγει μετά από σχεδόν τρεις μήνες με άδεια ταμεία, όπως λέει.

Τον ρωτήσαμε επίσης για την πιθανότητα να μετακυλίσουν οι επιχειρήσεις μέρος της μείωσης του ΦΠΑ στις τιμές, χωρίς όμως να πάρουμε σαφή απάντηση, δεδομένης της αβεβαιότητας για το πώς θα παράξουν έσοδα οι επιχειρήσεις εστίασης εν μέσω κρίσης.

Σημειώνει πάντως ότι οι τιμές διατηρήθηκαν σταθερές κατά το διάστημα της κρίσης που προηγήθηκε παρά την αύξηση του ΦΠΑ σταδιακά μέχρι το 24%. Ως εκ τούτου αυτό στο οποίο εστιάζουν τώρα την προσοχή τους είναι η καταναλωτική συμπεριφορά. Δεδομένων των δυσμενών σεναρίων για τον τουρισμό, μένει να φανεί σε τι βαθμό θα ενθαρρυνθεί το εγχώριο καταναλωτικό κοινό να επιστρέψει στα καταστήματα εστίασης υπό το καθεστώς των αυστηρών πρωτοκόλλων και τηρώντας τα μέτρα των κοινωνικών αποστάσεων.