Εστίαση: Κλείνει συμβολικά για να αποφύγει… οριστικό λουκέτο
- 11/11/2021, 10:31
- SHARE
Σοκ έχουν προκαλέσει στον κλάδο της εστίασης τα νέα μέτρα, που δυσκολεύουν μεν τη ζωή των ανεμβολίαστων, πιέζουν δε περαιτέρω τα έσοδα των επιχειρήσεων, οι οποίες εδώ και μόλις λίγους μήνες είχαν αρχίσει να βλέπουν εισροές στα ταμεία τους, μετά το πολύμηνο lockdown και την άρση των περιορισμών τον Μάϊο.
Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με το μικρό καλάθι προσδοκιών που έλαβαν από την πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων, οδήγησαν στην απόφαση για συμβολικό λουκέτο στα καταστήματα εστίασης την ερχόμενη Τρίτη, 16 Νοεμβρίου.
Πολλοί επαγγελματίες περιγράφουν τα νέα μέτρα ως ένα άτυπο lockdown, αφού η πελατεία τους μειώθηκε κατά 50%, όπως σημειώνουν στο Fortune Greece, εν μία νυκτί. Συγκλίνουσες εκτιμήσεις από σωματεία επαγγελματιών εστίασης αναφέρουν ότι η πτώση ξεπερνά το 30% από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου που τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί. Αυτό σημαίνει σοβαρό κίνδυνο οριστικού λουκέτου για μερικές χιλιάδες καταστήματα εστίασης σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είχαν βρεθεί σε δινή θέση τους τελευταίους μήνες, μετά την επανεκκίνηση του κλάδου, αδύναμες να ικανοποιήσουν υποχρεώσεις σε ΟΤΑ, προμηθευτές, πιστωτές κ.ο.κ.. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που μας παραχώρησε ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), περίπου 29 χιλ. επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και από αυτές 17-18 χιλ. έχουν λάβει χρήματα ενώ οι υπόλοιπες τελούν εν αναμονή εκταμίευσης της πληρωμής τους.
«Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών», σύμφωνα με την ηγεσία της ΠΟΕΣΕ, που συντονίζει τις κινητοποιήσεις της ερχόμενης Τρίτης. Οι επιχειρήσεις του κλάδου ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μια σειρά αντισταθμιστικών μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί η ύφεση στον κλάδο, η οποία αργά ή γρήγορα θα έχει αποτύπωμα στην απασχόληση και στο ΑΕΠ. Θεωρούν αναγκαία την αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη, τη μεταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, τη συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων, την επιδότηση ενεργειακού κόστους, ενοικίου και εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Ζητούν επίσης απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Επιπλέον, στα διαρθρωτικά μέτρα, προτείνεται μεταξύ άλλων θέσπιση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης, επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται συμφώνησαν όλα τα σωματεία από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ρέθυμνο και από τα Γιάννενα μέχρι την Τρίπολη και την Πάτρα. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου ενώνουν τις δυνάμεις τους μεγάλες εταιρείες και μικρά καταστήματα εστίασης κλείνοντας συμβολικά για 24 ώρες. Θα επιδόσουν ψήφισμα την ίδια μέρα στις 12.00 στον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας», αναφέρει η Μαρία Μποτονάκη που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ). Προσθέτει στη λίστα των διεκδικήσεων του κλάδου τη θέσπιση δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμενους και ανεμβολιαστους.
Όπως σημειώνουν τα στελέχη του ΚΚΕ ο κλάδος της εστίασης από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων. Προσθέτει ότι σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων.