Εστίαση: Μεταλλάξεις και νέα μέτρα «ανάβουν» σήμα κίνδυνου
- 08/07/2021, 09:27
- SHARE
Μία εβδομάδα πριν την ενεργοποίηση του νέου μοντέλου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης σε κλειστούς χώρους οι επαγγελματίες αναζητούν τις βέλτιστες αποφάσεις για τις επιχειρήσεις τους προκειμένου να λειτουργήσουν ως αμιγείς ή μικτές.
Όπως σημειώνουν, η πολυπλοκότητα αυξάνει το ρίσκο στον κλάδο την ώρα που η ζήτηση κινείται σε χαμηλά επίπεδα και η αβεβαιότητα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνεται. Την ίδια στιγμή λίγες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ρευστότητα από το πρόγραμμα επανεκκίνησης των 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Οι καθυστερήσεις, αν και εν πολλοίς αναμενόμενες για το μοντέλο της συγκεκριμένης διαδικασίας, είναι κρίσιμες για πολλές επιχειρήσεις που αδυνατούν να διεκπεραιώσουν υποχρεώσεις στις σημερινές συνθήκες.
Είναι ενδεικτικό ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Τα περισσότερα από αυτά, όπως σημειώνει ο Γιώργος Καββαθάς, επικεφαλής της ΠΟΕΣΕ και πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επέφερε η πανδημία και η επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων. Με επιστολή του κοινοποίησε τα αιτήματα του κλάδου και στους Υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη αλλά και στον Υφυπουργό παρά το Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο.
Ο λόγος που οι φορείς της εστίασης ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι ο κίνδυνος που αναδύεται για τους επαγγελματίες της εστίασης και των συναφών επαγγελμάτων να οδηγηθούν σε μια νέα κρίση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 και του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα», όπως σημειώνουν στελέχη της ΠΟΕΣΕ.
Οι επαγγελματίες παραδέχονται ότι η μοναδική ελπίδα αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής κανονικότητας είναι ο εμβολιασμός, αλλά τονίζουν τη σημασία της στήριξης της πολιτείας με συγκεκριμένα μέτρα για τον κλάδο.
Η επιστροφή, όπως τονίζουν, περιοριστικών μέτρων ταυτόχρονα με την απόσυρση από την πολιτεία κάθε μέτρου στήριξης ισοδυναμεί με σφιχτό κλοιό για τις επιχειρήσεις.
Οι φορείς της αγοράς συγκλίνουν σε κάποιες προτάσεις και θεωρούν ότι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να περισωθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Οι παρεμβάσεις συνοψίζονται στα εξής:
- Άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.
- Μονιμοποίηση της μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει ως προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.
- Επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ για την εστίαση.
- Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδασης – Αίθουσες εκδηλώσεων που λόγω των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα η λειτουργία τους ήταν ουσιαστικά απαγορευμένη και οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή.
- Δημιουργία επιδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ για την αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα, τα οποία θα καλύπτουν την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών εσωτερικών χώρων, χωρίς τον διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών.
- Κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που λόγω των περιοριστικών μέτρων, όπως στη δυναμικότητα, δεν έχει αντικείμενο εργασίας και κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.