«Έσβησε» η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ευρωζώνη – Σε χαμηλό 8 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα

«Έσβησε» η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ευρωζώνη – Σε χαμηλό 8 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα
A euro currency sign is pictured inside the headquarters building of the European Central Bank (ECB) ahead of a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on June 6, 2024. The European Central Bank is expected to start cutting interest rates from record highs, its first reduction in nearly five years, but volatile inflation means the path ahead is uncertain. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Σε περιβάλλον συρρίκνωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων βρέθηκε για τον Σεπτέμβριο η Ευρωζώνη.

Σε περιβάλλον συρρίκνωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων βρέθηκε για τον Σεπτέμβριο η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB) και της S&P Global.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PΜΙ) της Ευρωζώνης για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 48,9 μονάδες έναντι 51 μονάδων τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 50,5 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του σύνθετου PMI εδώ και 8 μήνες

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου, με τον Σεπτέμβριο να είναι ο πρώτος μήνας υποχώρησης του σύνθετου PMI κάτω από το όριο των 50 μονάδων εδώ και 7 μήνες.

Ο PMI των υπηρεσιών επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις 50,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι 52,9 μονάδων τον Αύγουστο και έναντι 52,3 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές, σημειώνοντας χαμηλό επτά μηνών.

Ο PMI της μεταποίησης συνέχισε να συρρικνώνεται και έφτασε στις 44,8 μονάδες έναντι 45,8 μονάδων τον Αύγουστο, σε χαμηλό εννέα μηνών.

Ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, δήλωσε: «Η Ευρωζώνη οδεύει προς τη στασιμότητα. Αφού η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων είχε δώσει προσωρινά ώθηση στη Γαλλία, τη βαριά οικονομία της Ευρωζώνης, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο μεγαλύτερο βαθμό των τελευταίων 15 μηνών.

Λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία μείωση των νέων παραγγελιών και του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών, δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να προβλέψει κανείς μια περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: