Η εταιρεία που δημιούργησε την ποδηλατική κουλτούρα στην Ελλάδα
- 31/10/2014, 18:00
- SHARE
Ο Γιώργος Βουλγαρούδης μιλά για την ένταξη της Brain Box στο δίκτυο της Endeavour, τις νέες αγορές στόχους και την ποδηλατική κουλτούρα της Ελλάδας.
Είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του «bike sharing» όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας στη διάδοση της ποδηλατικής κουλτούρας.
Ο λόγος για την Brain Box, η οποία αποτελεί και επίσημα μέλος του δικτύου της Endeavor. «Είμαι πολύ χαρούμενος για την εξέλιξη αυτή. Το δίκτυο της Endeavour επιτελεί έναν σημαντικό σκοπό για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Είναι μια συνεργασία υψηλού επιπέδου που θα μας βοηθήσει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μας και στην επέκταση της Brain Box και σε άλλες αγορές. Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία υπάρχουν από την πλευρά μας και η Endeavour θα αποτελέσει το διαβατήριο μας» αναφέρει στο ForuneGreece.com ο ιδρυτής και CEO της Brain Box, κ. Γιώργος Βουλγαρούδης.
Από το 2008 η εταιρεία του έχει εδραιωθεί στην ελληνική αγορά μέσω μιας ολοκληρωμένης και τεχνολογικά προηγμένης λύσης μίσθωσης ποδηλάτων που φέρει το brand name EasyBike, συμβάλλοντας στη μείωση του κυκλοφοριακού και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μεγάλες πόλεις.
Το σύστημα μπορεί να εξυπηρετήσει μόνιμους χρήστες οι οποίοι διαθέτουν ειδική ηλεκτρονική κάρτα για να παραλαμβάνουν ποδήλατα αλλά και περιστασιακούς χρήστες όπου με την χρήση κινητού τηλεφώνου και πιστωτικής κάρτας μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε ποδήλατα. «Το ποδήλατο είναι ένας θαυμάσιος τρόπος μετακίνησης με πολλαπλά οφέλη. Μέσω της χρήσης του εξοικονομείται χρόνος και χρήμα, ενώ αποτελεί ένα ευχάριστο και υγιεινό μέσο μεταφοράς, διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο και με ελάχιστο κόστος»
Πρωτοπόρος πόλη με αναπτυγμένη ποδηλατική κουλτούρα θεωρείται η Κοπεγχάγη, ενώ μεγάλη παράδοση στη χρήση ποδηλάτων έχει η Ολλανδία. Ωστόσο, μπορεί το bike sharing να ξεκίνησε στην Ολλανδία πριν από σαράντα χρόνια, δεν κατάφερε όμως να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό, διότι απουσίαζε η χρήση της τεχνολογίας και τα ποδήλατα υφίσταντο βανδαλισμούς και φθορές.
Σήμερα τα συστήματα που χρησιμοποιεί η Easy Βike είναι τελευταίας γενιάς και έχει ήδη εγκαταστήσει σε συνεργασία με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και μεγάλες εταιρείες, 75 αυτοματοποιημένους σταθμούς μίσθωσης με περισσότερα από 1.500 ποδήλατα σε 16 πόλεις. «Η πολιτική του bike sharing δεν είχε εφαρμοστεί στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ευρώπη αφενός επειδή δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνολογία, αφετέρου επειδή μόλις τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε η ανάγκη μείωσης των ρύπων. Μην ξεχνάτε πως η Ε.Ε. έχει ζητήσει έως το 2050 να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων κατά 90% συγκριτικά με το 2000, το 60% των οποίων προέρχονται από τον τομέα της μετακίνησης».
Η συντήρηση των αυτοματοποιημένων σταθμών μίσθωσης αλλά και των ποδηλάτων γίνεται από την ίδια την BrainBox, ενώ σημαντική είναι όπως τονίζει ο κ. Βουλγαρούδης και η συμβολή γνωστών εταιρειών που λειτουργούν ως χορηγοί, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τα οφέλη σε περιβαλλοντικό επίπεδο από την εγκατάσταση τέτοιου είδους τεχνολογικά προηγμένων και φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων.
Αυτό το διάστημα η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Cocomat αναφορικά με την εγκατάσταση bike sharing συστήματος , ενώ υπάρχει ήδη συνεργασία με την OTE- COSMOTE στο κομμάτι της δημιουργίας βάσεων ηλεκτρονικής στάθμευσης ποδηλάτων. Στέλνοντας ο χρήστης δωρεάν SMS μπορεί να πάει στη δουλειά του με το ποδήλατο και να το κλειδώσει με ασφάλεια.
«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Ενδεικτικά θα σας πω πως στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν 8.000 χρήστες, το 60% των οποίων χρησιμοποιούν το ποδήλατο για λόγους αναψυχής και το 40% για την μετακίνησή τους. Η Καρδίτσα δε θεωρείται η πιο ώριμη ποδηλατικά πόλη με ποδηλατική κουλτούρα που πλησιάζει τα πρότυπα των προηγμένων ευρωπαϊκών πόλεων. Το 80% των χρηστών της ανήκει στην κατηγορία των commuters, οι οποίοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως το βασικό μέσο μετακίνησης από και προς της δουλειά τους» αναφέρει ο Business Development Director της Brain Box κ. Δημήτρης Δημητριάδης.
Σε ότι αφορά την Αθήνα η οποία παρουσιάζει και τα μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα στη χώρα ο κ. Βουλγαρούδης αναφέρει πως τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν προς το καλύτερο και να κινούνται προς την προώθηση υιοθέτησης ποδηλατικής συνείδησης από τους Αθηναίους.
«Για την Αθήνα βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό σε συζητήσεις. Μέχρι πρότινος γίνονταν αποσπασματικά έργα, δεν υπήρχε ενοποιημένο πλάνο και απουσίαζαν βασικές υποδομές. Έπειτα το ιστορικό κέντρο και ο μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών χώρων είναι λογικό να καθυστερούν την κατασκευή τέτοιου είδους έργων. Με τη δημιουργία του μεγάλου ποδηλατοδρόμου που θα ενώνει την Κηφισιά με τον παραλιακό δρόμο της Αθήνας και τα Βόρεια Προάστια δημιουργείται μια πρώτης τάξεως υποδομή.».
Για να παρακινήσουν ολοένα και περισσότερους Έλληνες να αφήσουν τα οχήματά τους στην άκρη και να μετακινηθούν με το ποδήλατό τους , η ομάδα της Brain Box έχει δημιουργήσει την εφαρμογή «Bike your city/ Ποδηλάτησε την πόλη σου», μέσω της οποίας αθροίζονται τα χιλιόμετρα των χρηστών και ποσοτικοποιείται η προσφορά τους στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη τις δύο πρώτες εβδομάδες διανύθηκαν 219 χιλιόμετρα που αντιστοιχούν σε 61 κιλά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και 25 λίτρα βενζίνης, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.
Από την πλευρά του ο κ. Βουλγαρούδης τονίζει πως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αποτελεί τρανή απόδειξη ότι οι χρήστες του ποδηλάτου παράγουν ταυτοχρόνως αποτελέσματα. «Πέρυσι εξοικονομήθηκαν 150 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από τη διάνυση περισσότερων του ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων με τα οφέλη να είναι σημαντικά για την υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον».
Όσο για το κόστος, αυτό διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Αποκτώντας μια κάρτα αξίας 20 ευρώ γίνεται κανείς αυτομάτως χρήστης του συστήματος απολαμβάνοντας και δωρεάν χρόνο χρήσης. Κατά μέσο όρο το κόστος ανέρχεται σε ένα ευρώ την ώρα, με την πρώτη μισή ώρα, και σε ορισμένες περιπτώσεις την πρώτη ώρα, να είναι δωρεάν κάθε φορά που ο χρήστης χρησιμοποιεί το ποδήλατο.
Μέχρι στιγμής η Easy Bike έχει παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 θα εισέλθει στην τουρκική αγορά. Τόσο το μέγεθος της αγοράς και το μικρό ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου από τους κατοίκους της, όσο και η προσαρμογή που θα πρέπει να επιδείξει η χώρα στις επιταγές της Ε.Ε. στο θέμα της μείωσης των ρύπων, την καθιστούν ελκυστική αγορά. Εντός του 2015 σχεδιάζεται επέκταση και στην γειτονική Ιταλία, με τα Βαλκάνια να ακολουθούν.
Σημειώνεται πως η Brain Box η οποία ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια με ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 50.000 ευρώ και έχει μέχρι και σήμερα μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, βλέπει σταδιακά τα κέρδη της να ανεβαίνουν. « Το 2014 εκτιμάμε ότι θα κλείσει με διπλασιασμό του κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2013, ενώ για το 2015 στόχος μας είναι να κλείσει με άνοδο 50%».