Η εταιρεία που προκαλεί… Paranoia στο γυναικείο κοινό
- 18/02/2014, 17:47
- SHARE
Ο Χαράλαμπος Θεοχάρης, συνιδρυτής της Paranoia, μιλά για τα σχέδια της ελληνικής εταιρείας ένδυσης.
Αν ο κλάδος της ένδυσης έχει επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γυναικείο καταναλωτικό κοινό. Για τις γυναίκες τα ρούχα εκτός από φετίχ είναι παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία τους και κατ’ επέκταση το… πορτοφόλι τους.
Κι ενώ οι γυναίκες φιγουράρουν τα ρούχα τους για να αποσπάσουν θετικά σχόλια από τις φίλες τους, ο εγκέφαλος που κρύβεται πίσω από τις περισσότερες εταιρείες ένδυσης είναι γένους αρσενικού. Μια από τις πιο γνωστές εταιρείες ρούχων που επιλέγουν με κλειστά μάτια οι Ελληνίδες είναι η Paranoia, η οποία ιδρύθηκε από τους αδελφούς Θεοχάρη το 1983.
Πριν από αρκετές δεκαετίες ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της ως μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, μια βιοτεχνία η οποία στόχευε αποκλειστικά στην παραγωγή νεανικών γυναικείων ενδυμάτων. «Εκείνη την εποχή υπήρχε τεράστια ζήτηση έτοιμων ενδυμάτων κυρίως στο νεανικό γυναικείο κοινό», λέει στο Fortunegreece.com, ο Χαράλαμπος Θεοχάρης, Υπεύθυνος Μarketing της Paranoia και ένας εκ των τεσσάρων ιδιοκτητών.
Διαβάστε ακόμη: Κούκλες που δεν είναι μόνο για… βιτρίνα
Το brand name της εταιρείας είναι χαρακτηριστικό της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται και τόσο επίκαιρο αφού αντικατοπτρίζει την παράνοια που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.
Όταν ρωτήσαμε τον Χαράλαμπο πώς προέκυψε η ονομασία, οι σκέψεις μας επιβεβαιώθηκαν. «Οι συνεχείς εναλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε, που ζούμε και αντιμετωπίζουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι μια μορφή Paranoia! Ορμώμενος από αυτό αποφάσισα να δώσω στην εταιρεία το συγκεκριμένο όνομα και νιώθω δικαιωμένος βλέποντας τις σύγχρονες γενιές να αποδέχονται τα πιο ακραία και αντιφατικά γεγονότα σαν τα πιο απλά και καθημερινά στη ζωή τους».
Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά η Paranoia είναι από τις ελάχιστες εταιρείες του κλάδου που βασίζουν την παραγωγή τους επί ελληνικού εδάφους. «Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας, σχεδόν το 95%, γίνεται στην Ελλάδα. Είναι κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε συνεχείς και ποιοτικότερες συλλογές πάντα με αυστηρό έλεγχο και άμεση παρουσίαση των τάσεων της μόδας στο χώρο του γυναικείου ενδύματος».
Διαβάστε ακόμη: Ο φιόγκος που εκτόξευσε τη Madame Shou Shou!
Παρόλο που στην εγχώρια αγορά η Paranoia θεωρείται από τους ισχυρούς παίκτες, όπως μας εξηγεί ο Χαράλαμπος, οι ασταθείς παγκόσμιες συνθήκες έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις εξαγωγές. Αν πάντως για κάποιους η προβολή της ελληνικότητας του προϊόντος είναι μια μόδα που θα κάνει και αυτή τον κύκλο της, για την Paranoia, η ελληνική ταυτότητα ήταν αυτοσκοπός από την ημέρα της σύστασής της. «Είμαστε, αν όχι η πρώτη, σίγουρα από τις πρώτες εταιρείες που στήριξαν και διαφήμισαν την ελληνικότητα των προϊόντων τους, πράγμα που μας έκανε πιο αποδεκτούς στο ελληνικό αγοραστικό κοινό. “Δυνάμωσε” το όνομά μας στο χώρο του γυναικείου ρούχου».
Η διοίκηση αναπροσαρμόζεται στην κρίση, υιοθετεί ευνοϊκότερη τιμολογιακή πολιτική προς τον τελικό καταναλωτή και επεκτείνει διαρκώς το δίκτυο διανομής της, τόσο στο κλεινόν άστυ, όσο και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Αυτή την περίοδο ετοιμάζονται πυρετωδώς για το νέο κατάστημα στον Πύργο Ηλείας. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί και το αντίστοιχο e-shop μέσω του οποίου «τρέχουν» διάφορες προσφορές και εκπτώσεις, ιδιαίτερα δελεαστικές για το κοινό.
Διαβάστε ακόμη: Ολόκληρη η ντουλάπα σου σε μια οθόνη
Η ένδυση σίγουρα δεν θεωρείται από τους ευνοημένους της κρίσης και γιατί δεν υπάρχει μαζική εξαγωγή, όπως στην περίπτωση των ελληνικών τροφίμων, και γιατί δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Όπως μπορείτε να φανταστείτε το 2013 ήταν για τις εταιρείες του κλάδου μια ακόμη χρονιά ύφεσης. «Σαν εταιρεία προσπαθήσαμε να περιορίσουμε τις ζημιές και να σταθεροποιήσουμε το επίπεδο των πωλήσεων ώστε να παραμείνει κερδοφόρος η εταιρεία. Έχουμε την πρόθεση τα 14 εταιρεία καταστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία, να αυξηθούν σε όσες πόλεις και περιοχές θεωρηθεί ότι θα είναι βιώσιμα και κερδοφόρα».
Για την τρέχουσα χρονιά η διοίκηση της εταιρείας προτιμά να είναι φειδωλή στις δηλώσεις της αναφορικά με το πώς θα κινηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα, παρόλο που έχει «νοικοκυρεμένα» τα οικονομικά της. «Η ρευστότητα όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο δυσκολεύει πολύ την πρόσθεση για εκτιμήσεις. Κάθε επιχείρηση πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστεί στις όποιες οικονομικές αλλά και κοινωνικές αλλαγές που γίνονται με στόχο να βγει αλώβητη και καθαρή από την κρίση που διανύουμε».