Η εταιρική κοινωνική ευθύνη μέσα από τα μάτια των φοιτητών
- 06/05/2014, 17:00
- SHARE
Το ΕΔΕΚΕ επιβραβεύει τις νεανικές προτάσεις ανάπτυξης της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Απονεμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, τα βραβεία του πρώτου φοιτητικού διαγωνισμού για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη «Νίκος Αναλυτής».
Ο φοιτητικός διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΔΕΚΕ) και το Ελληνικό Δίκτυο για το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (GCNH) σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και με απώτερο σκοπό τη συστηματική ένταξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων. Ο νέος θεσμός έδωσε τη δυνατότητα στους νέους να ασχοληθούν με την έννοια και τη συμβολή της ΕΚΕ στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και επικεντρώθηκε σε τρεις δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας την «Αγροτική παραγωγή», τον «Τουρισμό» και τη «Ναυτιλία».
Οι τρεις νικήτριες εργασίες του φοιτητικού διαγωνισμού είναι οι ακόλουθες:
– Από την οικονομική διαχείριση στην κοινωνική ευθύνη, η οποία υπεβλήθη από τους: Κουρτσιλίδη Χρήστο – Εθν. Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ζαμάνη Λεμονιά – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Καμπούρη Στεφανία – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
– Η σημασία της ΕΚΕ στον Τουρισμό, η οποία υπεβλήθη από τους: Μακρή Γεώργιο-Μάριο – ΑΤΕΙ Πειραιά, Κουνάβη Χρήστο – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βέργου Νικολέττα – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
– Λέσβος: Επιχειρήσεις και Κοινωνία στη νησιωτική οικονομία, η οποία υπεβλήθη από τους: Χατζηνάκο Περικλή, Μαρκοζάνες Φραγκίσκο, Κελαϊδή Γαβριέλα – Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Οι τρεις νικήτριες ομάδες έλαβαν σήμερα τα ισάριθμα βραβεία του διαγωνισμού και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην πανευρωπαϊκή συνάντηση νέων – EYE2014 που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο από 9 έως 11 Μαΐου 2014 ενόψει του εορτασμού της «Ημέρας της Ευρώπης».
Η πρόεδρος της ΕΔΕΚΕ Μαρία Αλεξίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανέφερε ότι η συμμετοχή των Ελλήνων εκπροσώπων στην πανευρωπαϊκή συνάντηση νέων αποκτά ακόμα πιο ουσιαστικό νόημα όταν η επιλογή τους γίνεται μέσα από μια ολοκληρωμένη και απόλυτα διάφανη διαδικασία που συμβάλλει στον διάλογο αλλά κυρίως προωθεί τη συνεργασία της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας σε ένα καίριο τομέα τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη συνολικά όπως η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.
Το EYE2014 αποτελεί στη μεγαλύτερη συνάντηση νέων από όλη την Ευρώπη και εντάσσεται στους ετήσιους εορτασμούς για την «Ημέρα της Ευρώπης» (9 Μαΐου). Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα έκφρασης για τη νέα γενιά, όπου μέσω της ανταλλαγής ιδεών και της καινοτόμου προσέγγισης σε καίρια ζητήματα, θα προκύψουν ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης.
Το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, έχει ξεκινήσει από το 2013 συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο για την ΕΚΕ πραγματοποιώντας εκδηλώσεις με παρουσίαση προγραμμάτων ΕΚΕ από ελληνικές επιχειρήσεις για την ενημέρωση του κοινού και κυρίως των νέων σχετικά με τις αρχές που διέπουν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Η συνεργασία αυτή κορυφώνεται με την αποστολή 40 συνολικά νέων (των νικητών του διαγωνισμού που οργάνωσε το ΕΔΕΚΕ και φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου), στη μεγάλη εκδήλωση για την ευρωπαϊκή νεολαία στο Στρασβούργο με συμμετοχή 6.000 νέων από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Από τους συμμετέχοντες θα ζητηθεί να υποβάλουν ιδέες για μια καλύτερη Ευρώπη, μέσω του διαλόγου, της διαφορετικής έκφρασης, της προώθησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας, γύρω από θέματα όπως η ανεργία των νέων, η ψηφιακή επανάσταση, το μέλλον της Ευρώπης, η αειφόρος ανάπτυξη και οι ευρωπαϊκές αξίες ευρύτερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη:
Εταιρική κοινωνική ευθύνη, τότε και τώρα
Ανάγκη να εισαχθεί πιο εντατικά η κοινωνική επιχειρηματικότητα